Сушена смокиня: сладка и ароматна
Независимо дали са пресни, или сушени: Смокините се считат за особено богати на енергия. Сушените смокини идват предимно от Турция и Гърция и въпреки че са на разположение целогодишно, са особено любими през зимата.
Сушените смокини имат следните специални качества
Смокините трябва непременно да достигнат пълно узряване, докато са на дървото. За разлика от повечето други плодове, сушенето при смокините става естествено върху дървото. Ако смокините се оберат преди завършване на процеса на сушене, въпреки това могат да се доизсушат при високи температури. Това обаче води до загуба на ароматния, сладък вкус.
Откъде произхождат сушените смокини?
Смокинята вероятно е била с първоначален произход Мала Азия. Днес голяма част от смокините идват от следните региони:
- Испания
- Португалия
- Италия
- Турция
- Алжир
- Гърция
Кога е сезонността на сушените смокини?
Сушените смокини са налични целогодишно.
За какво могат да се използват сушените смокини и как се съхраняват?
Смокинята е подходяща свежа или сушена като лека закуска или като добавка в плодова салата, мюсли, десерт или кисело мляко. Но и сушените смокини не са само за директна консумация. С тях може да се подсладят много ястия, сладкиши и сосове. Съхранението на пресни смокини става най-добре в хладилника, но трябва да се консумират в кратки срокове. Сушените смокини са налични през цялата година и издържат разопаковани няколко месеца. Бялото покритие върху сушените смокини не е дефект, а идва от изкристализиралата захар на плодовете. За да не се образува плесен, е препоръчително сухо и студено съхранение, най-добре в затворен съд.
Ето какво съдържат сушените смокини
Смокинята съдържа не само много витамини и минерали, но е богата и на баластни вещества.
kcal: 247 kcal
Въглехидрати: 54 g
Белтъчини: 3,9 g
Мазнини: 1,3 g
Витамин А: 8 µg
Витамин В1: 0,11 mg
Витамин В2: 0,1 mg
Витамин В6: 0,12 mg
Витамин С: 2 mg
Витамин Е: 2 mg
Калций: 190 mg
Желязо: 3,2 mg
Калий: 850 mg
Магнезий: 70 mg
Натрий: 37 mg