Сушени кайсии: сладки и ароматни
Всеки от нас познава малките кръгли и вкусни кайсии. За съжаление, в свежо състояние не могат да издържат дълго и трябва бързо да се изяждат. Сушени плодовете са по-дълготрайни и са изключително вкусни.
Сушените кайсии имат следните специални качества
Сушените кайсии спадат към т.нар. сушени плодове. Те се изсушават в съоръжения при определена процедура за сушене. Кайсията в сушена форма предоставя дори още повече енергия от несушените плодове. Съдържанието на хранителни вещества е пет пъти по-високо. Прави се разлика между сулфатирани и несулфатирани сушени кайсии. Несулфатираните кайсии нямат красивия цвят на пресните кайсии, а са по-скоро кафеникави, но пък са без консерванти.
Откъде произхождат сушените кайсии?
Същинският произход на кайсията е от Китай или Индия, но отдавна кайсията се култивира и отглежда в Армения. Унгарската равнина е много известна област на отглеждане на кайсии. Днес голяма част от кайсиите идват от:
- Испания
- Италия
- Турция
Кога е сезонността на сушените кайсии?
Сушените кайсии са дълготрайни и са налични през цялата година.
За какво могат да се използват сушените кайсии и как се съхраняват?
Сушените кайсии са подходящи за печене, като съставка към мюсли или като здравословна закуска. Сушените кайсии могат да се използват и за варене. Независимо дали към месо, риба, сосове, или салати – финият кайсиев вкус дава на ястията подходяща фина нотка. Или нарязани на дребно, или като цели плодове за ястието. Но и като десерт, в сладкиш или като сладолед, а може и просто в чиста форма, те са много вкусни. Сушените кайсии се съхраняват дълго. Обаче трябва да са на хладно и сухо място.
Ето какво съдържат сушените кайсии
Сушените кайсии съдържат разнообразни витамини и минерали, например витамини С, А, Е, както и желязо, калций, калий и магнезий.
kcal: 240 kcal
Въглехидрати: 47,9 g
Белтъчини: 5 g
Мазнини: 0,5 g
Витамин А: 5800 µg
Витамин В1: 0,01 mg
Витамин В2: 0,11 mg
Витамин В6: 0,17 mg
Витамин С: 12 mg
Витамин Е: 2,7 mg
Калций: 82 mg
Желязо: 4,4 mg
Калий: 1370 mg
Магнезий: 50 mg
Натрий: 11 mg