Речен рак – диетично ракообразно
Раците принадлежат към семейството на ракообразните. Те имат пет чифта крака, като петият чифт се е преобразувал в щипки в хода на еволюцията. Раците използват останалите чифтове крака за придвижване. Към краката им са прикрепени и хрилете, с помощта на които раците дишат под водата. Раците са изключително чувствителни към качеството на водата, така че ако има голямо изобилие от раци, може да се заключи, че качеството на водата е отлично.
Речният рак притежава следните специални характеристики
Крехкото месо на рака с бял до розов цвят има фин, леко ядков вкус. Рибният привкус се проявява много леко. Месото от раци има много приятен вкус и се усвоява много лесно. За да стигнем до месото, първо разчупваме щипките, а в тях се намира крехкото мускулно месо. То се приготвя веднага след улова или се замразява, тъй като прясното месо от раци е годно за консумация само за кратък период от време. Другите части на рака не са годни за консумация или могат да се използват за други кулинарни нужди.
Откъде произхожда речният рак?
По-голямата част от раците, които се консумират в наши дни, идват от Турция Регионът, в който е разположен милионния турския град Бурса, се е превърнал в обширна зона за улов на раци. Раци се ловят или отглеждат и в скандинавските страни, както и в Северна Америка. Въпреки това, тъй като раците се срещат във всички части на земното кълбо, те се ловят и приготвят почти навсякъде.
Каква е сезонността на речния рак?
Поради тази причина няма стандартен сезон за улов. В Германия, например, те се ловят между м. юни и м. декември. Извън размножителния период, могат да се продават само мъжки раци.
За какво може да се използва речният рак и как се съхранява?
Месото от раци може да бъде варено, пържено, печено на скара или приготвено на пара. Освен като основно ястие, месото от раци е идеална съставка за салати или други рибни ястия. Раците се предлагат в магазините под формата на приготвена и пакетирана храна, която е с различен срок на годност. Пресни, те могат да се съхранява в хладилник максимум два дни.
Ето какво съдържа речният рак
Месото на раците съдържа малко мазнини, но е много богато на протеини и различни важни за организма вещества и микроелементи.
ккал: 65 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 15 гр
Мазнини: 0,5 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,15 мг
Витамин В2: 0,1 мг
Витамин В6: 2,1 мг
Витамин С: 3 мг
Витамин Е: 0,1 мг
Калций: 43 мг
Желязо: 2 мг
Калий: 254 мг
Магнезий: 25 мг
Натрий: 253 мг