Масло от тиквено семе – черно злато
Маслото от тиквено семе се извлича от печени семки от градинска тиква и е едно от най-скъпите растителни масла. Въпреки това не трябва да се използва за пържене и готвене, тъй като не трябва да се нагрява силно. Подходящо е за дресинг на салати, за терини, за приготвяне на сладолед, както и за ястия с яйца и десерти.
Маслото от тиквено семе притежава следните специални характеристики
Произведено от семената на маслодайната тиква, маслото от тиквено семе е с плътен вкус, който е уникален сред растителните масла. Основните райони, в които се произвежда, са Австрия, Унгария, Словения и Русия. Наситеният тъмнозелен цвят на тиквеното масло е неповторим. Ако маслото е по-жълтеникаво-кафяво, то най-вероятно е с произход от Китай или от Източна Европа. Цветът показва не само произхода, но и начина на производство.
Ако маслото се нагрява по време на производството, то става жълто до кафяво. Само студено пресованото и незагрято масло има типичния тъмнозелен цвят. Маслото от тиквено семе е с вискозна консистенция и съдържа мононенаситени и полиненаситени мастни киселини.
Откъде произхожда маслото от тиквено семе?
То се получава от семената на Щирската маслодайна тиква, регионален сорт на градинската тиква. Неговите меки и нелигнирани ядки улесняват значително производството на масло. Основните региони, в който се отглежда, са австрийските провинции Щирия и Бургенланд. Този вид тиква се отглежда също и в съседните дъражви Словения и Унгария за производство на масло от тиквено семе. Щирската маслодайна тиква и нейният продукт, истинското „Щирско масло от тиквено семе“, са защитени географски указания в ЕС. Маслото се подлага на постоянен контрол и се удостоверява със знак за одобрение. Тъмнозеленият цвят на растителното масло му печели прозвището „черното злато на Щирия“.
Каква е сезонността на маслото от тиквено семе?
Семената на маслодайната тиква имат много дълъг срок на годност благодарение на специалната обработка. Това позволява на маслобойните да произвеждат растително масло в малки количества през цялата година, според нуждите. Маслото от тиквено семе е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва маслото от тиквено семе и как се съхранява?
То има много ниска точка на горене, поради което е неподходящо за печене и пържене. Подхожда отлично на пресни салати и домати. Тиквеното масло е идеално за овкусяване на крема сирене, твърдо сирене и дори десерти. Неговият фин, ядков аромат превръща варените картофи с извара в истински деликатес. То най-добре разгръща своя вкус на стайна температура.
Ето как да съхраняваме маслото от тиквено семе
Маслото, което се предлага в тъмни бутилки, е много чувствително на светлина и трябва да се съхранява на хладно и тъмно място. Под въздействието на слънчевата светлина, то става горчиво и губи част от ценните си съставки. Отворените бутилки трябва да се съхраняват в хладилник и да се използват във възможно най-кратък срок. Срокът на годност на оригиналните запечатани бутилки е девет месеца.
Ето какво съдържа маслото от тиквено семе
Някои масла са безвкусни, но има и такива с характерен аромат. Към последните спада и маслото от тиквено семе, което се отличава със специфичния си вкус.
ккал: 900 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 0 гр
Мазнини: 100 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0 мг
Витамин В2: 0 мг
Витамин В6: 0 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 4 мг
Калций: 0 мг
Желязо: 0 мг
Калий: 1 мг
Магнезий: 0 мг
Натрий: 0 мг