Сладко и култивирано масло – класика в кухнята
По какво се различават сладкото и култивираното масло? Маслото от сладка сметана се произвежда от незаквасено мляко или незаквасена сметана. Вкусът му е по-мек в сравнение с маслото със заквасена сметана. Към маслото от заквасена сметана се добавят специални млечнокисели култури. Резултатът е с доста кисел вкус.
Сладкото и соленото масло притежават следните специални характеристики
Началото на производството е едно и също за сладкото и за култивираното масло. В миналото се е обезмаслявала само сметаната, която се утаява сама след няколко дни при нехомогенизирано прясно мляко, като от нея е произвеждано маслото. В съвременното промишлено производство на сладко и култивирано масло този процес вече не е достатъчен. При него млякото се прекарва през центрофуга и се обезмаслява почти напълно. Произвеждат се обезмаслено мляко и сметана. Сметаната се загрява до температура между 90 и 110 градуса Целзий, за да се унищожат вредните микроорганизми. Този процес се нарича пастьоризация. След това тя трябва да узрее. При този процес се получават мътеница и масло.
Откъде произхождат сладкото и култивираното масло?
Не е известно кога точно е произведено масло за пръв път. Може да се предположи, че появата на маслото върви ръка за ръка с началото на говедовъдството. Сигурно е, че гърците и римляните са познавали маслото още от древността. Въпреки това те го използват за медицински цели, а не като спред или съставка за готвене, тъй като зехтинът е по-разпространен измежду тях. Доказано е обаче, че търговията с масло датира от Средновековието. Маслото се превозвало в големи бъчви или варели.
Кога е сезонът на сладкото и култивираното масло?
Маслото е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво могат да се използват сладкото и култивираното масло?
Когато използваме сладко и култивирано масло в кухнята, трябва да отбележим, че соленото масло има доста наситен вкус. Сладкото масло е с по-мек вкус. То е популярно за готвене. По отношение на съхранението няма разлика между сладкото и култивираното масло. Те остават свежи по-дълго, ако ги държим на хладно и тъмно, за предпочитане в хладилник. Веднъж отворено, то може да се съхранява в продължение на две седмици. За да се гарантира добрата разтворимост, двата вида масло трябва да се извадят от хладилника известно време преди консумация.
Ето какво съдържа сладкото и култивираното масло
Освен от наситени късоверижни мастни киселини, маслото се състои и от средноверижни мастни киселини. В маслото се съдържат витамините К2, А, D и Е, както и минералите йод, селен и калций.
ккал: 754 ккал
Въглехидрати: 0,7 гр
Протеини: 0,7 гр
Мазнини: 83,2гр
Витамин А: 653 µg
Витамин B1: 0,01 мг
Витамин В2: 0,02 мг
Витамин В6: 0,01 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 2,2 мг
Калций: 13 мг
Желязо: 0,1 мг
Калий: 16 мг
Магнезий: 3 мг
Натрий: 5 мг