Мазнини и масла: енергийни източници
Мазнините и маслата, растителни или животински, са наситени и ненаситени мастни киселини. Те се различават главно по съотношението между мастните киселини и по витамините и минералите. Това се отнася по-конкретно за мастноразтворимите витамини. Съотношението на наситените спрямо ненаситените мастни киселини е значително по-високо в животинските мазнини и масла, отколкото в растителните.
Какво представляват животинските мазнини?
Животинските мазнини са богати на въглехидрати и протеини и имат много добра енергийна стойност. Освен това мазнините са носители на вкусове и аромати, поради което са популярна съставка в кухнята. Животинските мазнини могат да се абсорбират чрез различни хранителни вещества:
- директно чрез месото
- като „скрити“ мазнини в колбаси, сладкиши и полуфабрикати
- животинска мазнина, мас, лой
- яйца и яйчни продукти
- мляко и млечни продукти
Произход и производство на животински мазнини и масла
Млечна мазнина
Млечната мазнина е един от най-популярните продукти сред животинските мазнини и масла. Съдържанието на мазнини в млякото варира и зависи от храненето, здравето и отглеждането на животните. Мазнината в млякото е под формата на капки или глобули и е заобиколена от слой липиди. Това стабилизира мастните капки в млякото. За да се предотврати отлагането на мазнини по повърхността на млякото, мазнините се разграждат чрез техническите процеси за хомогенизиране. Равномерното разпределение на мастните глобули в млякото и ниската температура на топене на млякото правят някои млечни мазнини лесно смилаеми. Млечната мазнина се съдържа главно в млечните продукти, например в сиренето, киселото мляко, маслото и млечните напитки.
Мазнини от клане на животни
Животински мазнини и масла, които са страничен продукт от производството на месо, се наричат мазнини от клане на животни. Високото съдържание на наситени мастни киселини прави тези мазнини трудно смилаеми. В домакинството те често се използват за пържене или варене. Примери за мазнини от клане са мас и лой. Наименованието се определя от вида на животното, от което е добита мазнината. В търговската мрежа се предлагат и гъша и свинска мас.
Масла от морски животни
Странични продукти от риболова и мазнини от морски животни, които обикновено се продават като рибено масло. Те съдържат много високо съдържание на ненаситени мастни киселини. Различават се от другите продукти от категорията на животинските мазнини и масла, осовено по вкус и миризма. Ненаситените мастни киселини от маслата от морски животни стават годни за употреба в човешкия организъм само чрез техническите процеси на рафиниране или хидрогениране. Хидрогениране – повишаване на температурата на топене – прави маслата от морски животни по твърди и дълготрайни.
Ето какво се съдържа в животинските мазнини и масла
В животинските мазнини се съдържа холестерол, затова консумацията е добре да бъде умерена. Животинските мазнини, както и растителните, се състоят от глицерин, т.е. мастни киселини. Основната разлика е в съотношението на наситени и ненаситени мастни киселини. Мазнините са значително по-добри от репутацията си. За организма те са нещо повече от източник на енергия. Важно е да се намери балансирана комбинация от животински и растителни масла и мазнини. От друга страна, изкуствените трансмазнини са вредни за здравето. Те се съдържат в тестени изделия, полуготови ястия, пици, разтворими супи, продукти за мазане, сосове, бисквити и сладкарски изделия, както и в различни пържени храни. Те се създават чрез втвърдяване, но също и чрез многократно загряване на на мазнини.
Животински мазнини: Какви видове има?
Животинските мазнини се топят директно от мастната тъкан или се извличат от мляко или масло. Те съдържат предимно наситени мастни киселини, докато растителните масла съдържат предимно ненаситени мастни киселини. Растителните масла и мазнини се получават чрез пресоване на растения или семена или екстракция посредством разтворители или пари.
Съвети за съхранение на животински мазнини и масла
Както повечето храни, животинските масла и мазнини също могат да се развалят. Ще ти разкрием как да ги съхраняваш, така че да са годни за консумация и след изтичане на срока на годност, ако е необходимо.
Как се съхраняват правилно продукти с животински мазнини?
Мястото на по-голямата част от храните, съдържащи животински мазнини, е в хладилника: Месото, колбасите и сирената са класически примери. В шкафа могат да се съхраняват някои продукти, като например сушено месо или някои видове сирене за мазане и полуфабрикати.
Как се съхраняват правилно животински мазнини?
Животинските мазнини, като масло, мас и лой, също се съхраняват в хладилника. Това се дължи на факта, че колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо се развалят мазнините. Миризмата и най-вече вкусът недвусмислено подсказват кога животинските мазнини вече не са годни за консумация. Съвет: Ако след дълго престояване в хладилника маслото леко пожълтее и вече не е толкова свежо на вкус, обикновено все още може да се използва за готвене. Добре е да разчиташ на типичните признаци, за да разбереш дали маслото е развалено. Все пак, ако има съмнение, те съветваме да се въздържаш от консумация.
Готвене с животински мазнини: Ето как става
Животинските мазнини се съдържат най-вече в месото и колбасите, но също и в различни животински продукти като яйца, мляко и млечни продукти като сирене. Възможностите за употреба са толкова разнообразни, колкото и тяхното разпространение: варени, пържени, на скара или като гарнитура за хляб и хлебчета. Оптималното съхранение зависи от продукта, в който се съдържат животинските мазнини и масла.
Употреба на животински мазнини за готвене
Мазнините са ароматни - затова сметаната, маслото и други подобни продукти са подходящи за усъвършенстване на сладки и солени ястия. Те подчертават фините аромати и правят сосовете приятни и кремообразни. Ако спазваш диета, разбира се, може да замениш сметаната и маслото с по-леки алтернативи.
Употреба на животински мазнини за пържене на скара и печива
Въпреки че повечето растителни масла не понасят добре високите температури (с изключение на рафинираното рапично масло), свинската мас и лойта са подходящи за пържене на скара и за печива. Точката на димене на пречистеното масло например е 205 градуса. Животинската мазнина също така подчертава чудесно ароматите на печено месо.
Животински мазнини като гарнитура
Има ли нещо по-добро от хубаво от масло върху филийка хляб? Може би най-простото ястие на света може да бъде толкова вкусно, ако съставките са висококачествени и пресни. Но и други животински мазнини, като свинска мас, колбаси от черен дроб или мезета, са истинска класика в типичната немска закуска.