Семена и ядки – енергиен източник
Семената и ядките са много разнообразни, съдържат различни вещества и присъстват в много ястия, независимо дали са сладки или солени.
Семената и ядките притежават следните специални характеристики
Освен минерали, семената и ядките съдържат разнообразни витамини, протеини, въглехидрати и най-вече растителни мазнини.
Семена
Ядливите семена съдържат средно между 30 и 45% мазнини под формата на масла с мастни киселини. В състава си имат също белтъчини и аминокиселини.
От семената се произвеждат хранителни масла, а целите и смелените на брашно семена се съдържат в хляб и други печива, в мюсли и в хрупкави барчета. С 400 до 550 ккал на 100 грама, семената осигуряват много енергия. Ядките, обаче, ги изпреварват с 600 ккал на 100 грама.
Ядки
Ядките могат да се съхраняват дълго време, без да бъдат белени и поради това в исторически план са една от първите човешки храни. Ядките макадамия, лешниците, орехите, сладките кестени, бадемите, пеканът, шам-фъстъкът и бадемите – всички те съдържат протеини. Превъзхождат ги само бобовите култури. С изключение на кестените, ядките съдържат ненаситени мастни киселини, особено линолова киселина.
Ето какво съдържат семената и ядките
Различните семена и ядки съдържат различни минерали и хранителни вещества, както и ненаситени мастни киселини. Семената и ядките често се предлагат осолени, печени или подправени.