Телешки черен дроб – източник на желязо
Телешкият черен дроб е част от карантията на телето. Месото на телешкия черен дроб е със светлокафяв цвят и гладка структура. Той е много крехък и е по-скъп от говеждия черен дроб. Хранителното съдържание на телешкия черен дроб се състои от 19,2 грама протеини, 4,1 грама мазнини и 130 килокалории на 100 грама.
Телешкият черен дроб притежава следните специални характеристики:
Метаболизмът и детоксикацията в организма се извършват от черния дроб. Той отделя и жлъчка, която е необходима за храносмилането на мазнините, поради което черният дроб може да има и горчив вкус. Яденето на телешки черен дроб е добра идея в случай на недостиг на желязо, тъй като е с високо съдържание на желязо. В миналото анемията се е лекувала с диета с висок прием на черен дроб. Телешкият черен дроб съдържа и голямо количество витамини С и Е, но в него се намират и важните витамини В3 и В12.
Откъде произхожда телешкият черен дроб?
Телешкият черен дроб се произвежда от месото на млади говеда на възраст под една година. Ето кои държави са водещи в производството:
- Франция
- Нидерландия
- Италия
- Белгия
- Германия
Кога е сезонът на телешкия черен дроб ?
Телешкия черен дроб се предлага през цялата година.
За какво може да се използва телешкият черен дроб и как се съхранява?
Телешкият черен дроб е много вкусен пържен, но може и да се задуши. При това трябва да се внимава месото да не се нагорещи прекалено и да не се сготви прекомерно. По този начин консистенцията на телешкия черен дроб се запазва приятно мека. Размразеният черен дроб е особено подходящ за пастет от черен дроб и кюфтета от черен дроб, тъй като при замразяването месото му става малко по-твърдо.
Ето как да съхраняваме телешкия черен дроб.
Това е много чувствително месо, което може бързо да се развали. Може да се съхранява охладено при температура от четири до шест градуса в хладилника в продължение на два до три дни. Изключително чувствителният телешки черен дроб в никакъв случай не трябва да се съхранява повече от три дни. Пресният телешки черен дроб може да се замразява в херметическа опаковка за максимум шест месеца. Размразяването винаги се извършва в хладилника.
Какво съдържа телешкия черен дроб?
Телешкият черен дроб има особено високо съдържание на витамин А, който е един от мастно-разтворимите витамини. Този витамин е важен за очите и кожата, както и за костите и зъбите. Телешкият черен дроб съдържа също така витамин В, много желязо и други минерали. Забележка – съдържанието на холестерол в карантията е по-високо от това в мускулното месо
ккал: 130 ккал
Въглехидрати: 4,1 гр
Протеини: 19,2 гр
Мазнини: 4,1 гр
Витамин А: 21900 µg
Витамин B1: 0,28 мг
Витамин В2: 2,61 мг
Витамин В6: 0,9 мг
Витамин С: 35 мг
Витамин Е: 0,2 мг
Калций: 9 мг
Желязо: 7,9 мг
Калий: 316 мг
Магнезий: 19 мг
Натрий: 87 мг