Телешко филе – невероятно крехко месо
Телешкото филе е малък, но фин отрязък от задната част на телето. Състои се от мускулните връзки, разположени от двете страни на гръбначния стълб. Телешкото филе е тънко и тясно парче месо.
Телешкото филе притежава следните специални характеристики
То е най-крехкото месо от телето. Това е малко парче, което се намира от лявата и дясната страна на рибицата. Думата „теле“ се използва за описание на малките на различни стадни животни, най-вече говеда. Младите животни са телета до навършване на една година. При младите говеда, фокусът е поставен върху отглеждането за производство на месо. Телетата се хранят предимно с млечни продукти и следва да са на възраст между пет и осем месеца. Месото им е особено крехко, тъй като до тази възраст мускулите на животните не са напълно развити и съединителната тъкан е все още много мека.
Откъде произхожда телешкото филе?
Телешкото филе се произвежда от месото на млади говеда на възраст под една година. Ето кои държави са водещи в производството:
- Франция
- Нидерландия
- Италия
- Белгия
- Германия
Кога е сезонът на телешкото филе?
Телешкото филе се предлага през цялата година.
За какво може да се използва телешкото филе и как се съхранява?
То притежава универсални качества. Може да се изпече като едно цяло парче или под формата на медальон в тиган или на скара. Можем обаче да го приготвим и като филе във фурната. При приготвянето му трябва да сме внимателни – то не трябва да се пече прекалено дълго. Филето винаги трябва да е изпечено в розово, защото в противен случай губи сочността си и става сухо. В Италия се нарязва на тънки филийки за приготвяне на карпачо. Прясното телешко филе може да се съхранява у дома в хладилник до три дни. Можем също да го замразим.
Какво можем да приготвим с телешко филе?
Какво съдържа телешкото филе?
Телешкото филе осигурява на организма много висококачествени витамини. То съдържа ценния витамин В3, който е важен за някои метаболитни процеси в организма. Други витамини почти не се съдържат, с изключение на фолиева киселина и ниацин.
ккал: 95 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 20,6 гр
Мазнини: 1,4 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,15 мг
Витамин В2: 0,3 мг
Витамин В6: 0,56 мг
Витамин С: 1 мг
Витамин Е: 0,3 мг
Калций: 12 мг
Желязо: 1,4 мг
Калий: 348 мг
Магнезий: 25 мг
Натрий: 95 мг