Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Бодлива круша: сладост в бодлива обвивка

Бодливите круши са плодовете на опунцията. Съществуващите данни сочат, че това растение произхожда от Мексико. Междувременно то вече е разпространено и в Южна Америка, Австралия и Средиземноморието, където се среща в диво състояние. Най-общо растението вирее в тропическите и субтропическите региони.

Определение

Бодливата круша има следните специални качества

Детайлен изглед на прясна бодлива круша

Бодливата круша е от семейството на кактусовите. Растението може да достигне височина от няколко метра. Издънките, покрити с бодли, складират вода за сухите периоди. Големите жълто-червени цветове се намират отстрани. След като бъдат опрашени от насекоми, те образуват нови бодливи круши. Зрелите бодливи круши имат мека кора и сочна месеста част. Вкусът е сладко-кисел и наподобява този на смокините.

Как се развива растението бодлива круша

Бодливата круша е подобно на храст кактусово растение, което достига височина от един до шест метра. От единичното стъбло се разклоняват зелени издънки, които най-често имат елипсовидна форма. Цветчетата на това растение са жълти до червени, плодовете са оранжеви или червени и частично покрити с бодли.


Произход

Откъде произхожда бодливата круша?

Родината на бодливата круша е Мексико. Това е и най-големият износител. Оттам тя се пренася и в Европа. Плодът се нуждае от тропичен или субтропичен климат. Други държави, в които се отглежда, са:

  • Австралия
  • ЮАР
  • държавите от Средиземноморието

Сезонност

Каква е сезонността на бодливата круша?

Бодливата круша се внася най-често от Италия през периода от юли до септември и от Испания през периода от август до ноември.

 

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидно от 18.11.2024 до 24.11.2024


Хранителни стойности

Ето какво съдържа бодливата круша: Калории и хранителни вещества

Наред с глюкозата и фруктозата, които са източници на енергия, бодливата круша съдържа редица минерали, като например калий, калций и магнезий, както и високо количество витамин С. Това подпомага имунната система и има положителен ефект върху човешкия организъм. Естествените оцветители в бодливата круша служат за улавяне на свободните радикали и имат антиоксидантно действие.

Хранителна стойност
 

Калории: 38 kcal

Въглехидрати: 7,1 g

Белтъчини: 0,8 g

Мазнини: 0,7 g

Витамини

 

Витамин А: 9 µg

Витамин B1: 0,01 mg

Витамин В2: 0,03 mg

Витамин В6: 0,11 mg

Витамин С: 25 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 28 mg

Желязо: 0,3 mg

Калий: 90 mg

Магнезий: 85 mg

Натрий: 4 mg


Здравни аспекти

Полезна ли е бодливата круша?

Бодливата круша е много полезна за здравето. Тя е не само нискокалорична, но и богата на важни витамини и минерали.

Отровна ли е бодливата круша?

Не, бодливата круша не е отровна. Плодът има фини бодли с шипове, поради което е препоръчително да се докосва само с ръкавици.

Бодлива круша – високо съдържание на баластни вещества

Високото съдържание на баластни вещества в бодливата круша подпомага стомашно-чревния тракт и храносмилането. Помага за запазване на усещането за ситост за по-дълго време. Твърди се, че редовната консумация има положително действие върху нивата на холестерол и инсулин.

Бодливите круши са нискокалорични

Бодливите круши са нискокалорични и освежаващи, поради което спокойно могат да бъдат включени в хранителен режим с намалено съдържание на калории.


Купуване и съхранение

Купуване и съхранение на бодлива круша: Съвети

Бодливата круша има вкусна месеста част, която напомня на смокини или круши. За какво е добре да се внимава, когато се купува и съхранява този екзотичен плод? Тук ще ти разкрием отговорите.

Кога узрява бодливата круша?

Бодливата круша е узряла, когато кората поддава леко на натиск с пръст и плодът излъчва приятен аромат.

Къде може да се купи бодлива круша?

По време на сезона им, бодливи круши се предлагат в твоя Kaufland.

Правилно съхранение на бодливи круши

Въпреки здравата на вид кора, бодливите круши са чувствителни на натиск и бързо се развалят. Нашият съвет: Най-добре е плодът да се съхранява в хладилник. Така той се запазва за около три-четири дни. Добре е да се внимава да не се смачка.


Приготвяне

Как се яде бодливата круша?

Бодливата круша е най-вкусна в чиста форма за изгребване с лъжица. Обелката е бодлива и не е годна за консумация. Бодливите круши могат да се използват и за мармалад или да послужат като съставка за ликьор и напитки с бира. Преди консумация бодливата круша може да се съхранява в хладилник няколко дни. Добре е да се има предвид, че този плод не доузрява.

При докосване на бодливата круша: За какво е добре да се внимава

Кората на бодливата круша е покрита с фини бодли с едва забележими кукички. Затова е препоръчително да се носят гумени ръкавици.

Как се отстраняват бодлите на бодливата круша?

Съществуват три начина за отстраняване на бодлите:

  1. Самозалепваща лента: Самозалепващата лента се притиска към кората, но без да се натискат бодлите в плода, след което се издърпва. Тази операция се повтаря колкото пъти е необходимо.
  2. Пинцета: По-големите бодли се отстраняват с пинцета, като се издърпват нагоре.
  3. Хартия: За целта е нужен вестник или друг непотребен лист хартия,с който се изтъркват плодовете. Това е начинът, който земеделските стопани използват.

Обелване и консумация на бодливи круши: Подход

Беленето на бодливите круши може да бъде предизвикателство, тъй като са покрити с малки бодли. Ето как лесно и безопасно се белят бодливите круши:

Инструкция стъпка по стъпка:

  1. Сложи гумени ръкавици или използвай щипци, за да хванеш бодливите круши. Дори бодлите да са били отстранени внимателно, те са трудно забележими и някои могат да бъдат пропуснати.
  2. Двата края на бодливата круша се отрязват с остър нож. Това улеснява процеса на белене и дава представа откъде да се започне.
  3. Бодливата круша се разрязва по дължина с ножа и кората се отстранява с пръсти. Добре е да се внимава, за да не се стигне до наранявания.
  4. Накрая бодливата круша се нарязва на парченца и може да се сервира. Бодливите круши са чудесно допълнение към салати, смутита или като закуска.

Съвет: Ако желаеш да нарежеш бодливата круша, тя първо се разрязва на две надлъжно, а след това напречно.

Ядливи ли са семките на бодливата круша?

Да, семките на бодливата круша са ядливи. Съдържат много полезни хранителни вещества, например омега-3 мастни киселини, баластни вещества и протеини. Важно е да се отбележи, че семките са твърди и някои хора може да имат затруднения с храносмилането им. Ако се консумират, семките от бодлива круша се дъвчат добре, за да бъдат по-лесносмилаеми. Те също могат да се смелят и да се използват в смутита или като добавка към салати.

Какъв е вкусът на бодливата круша?

Месестата ѝ част има сладко-кисел вкус и напомня по вкус на круша или смокиня.

Комбиниране на бодливата круша с други ястия

Бодливата круша, със своя свеж сладко-кисел вкус, може да се използва по различни начини в кухнята – както в сладки, така и в солени ястия. Бодливата круша се комбинира особено добре с ястия от дивеч и птици. От месестата част на бодливата круша може да се получи превъзходно чътни или сладко.



Други интересни статии