Киви: мъхестият южен плод
Кивито се среща в субтропическите страни и в страните с умерен климат. То е открито в Китай. Като китайско цариградско грозде плодът е достигнал до Нова Зеландия и там е преименуван на новозеландското емблематично животно – птицата киви.
Кивито има следните специални качества
Кивито има мъхеста обвивка и зелена месеста част с малки, черни семки. На вкус плодът е сладко-сочен и наподобява цариградското грозде. Растението се числи към актинидиевите. Има около 60 различни вида растения киви.
Пълзящо растение с големи цветове
Плодовете са различни по форма, влакнестност и цвят. И на вкус има разлики. Пълзящото растение може да достигне до десет метра на височина. Листата на растението са мъхести, могат да са кръгли, овални или под формата на сърце и са с широчина до 15 сантиметра. През пролетта растенията киви започват да цъфтят. Цветчетата достигат диаметър от до 5 сантиметра. От тях се образуват до късна есен дългите до 8 сантиметра плодове. Кивито е двудомно растение.
Откъде произхожда кивито?
Кивито произхожда от Китай, от там и името китайско цариградско грозде. В началото на 20 век учителката Мери Изабел Фрейзър внася семена на киви в Нова Зеландия, където то се отглежда масово. Новозеландците дали името „киви“ на екзотичния плод на своето емблематично, национално животно, птицата киви.
Днес основните области на отглеждане наред с Нова Зеландия и Китай са Италия, Австралия, ЮАР, Чили, Португалия и Испания. Най-любимият сорт е с името Хейуорд. От известно време има и нов сорт на име Златно киви: Това златно киви има жълта месеста част и е малко по-сладко. Обвивката му е гладка.
Каква е сезонността на кивито?
Кивитата се предлагат през цялата година. От април идват първите плодове от Чили, от юни до края на ноември са тези от Нова Зеландия.
За какво може да се използва кивито и как се съхранява?
Месестата част на кивито и семките са ядливи. Кивито може да се гребе с лъжица или да се бели и да се яде месестата част. Тя е сладко-сочна и много вкусна в плодова салата, мюслита или смутита. Може да се направи мармалад от киви, преди всичко подсладен с ванилия и в комбинация с други плодове (като ягоди или банани). Независимо дали е в чиста форма за закуска, в плодова салата, или върху сладкиш: кивито може да се разполовява, да се гребе като яйце или да се бели внимателно и да се реже. Кивито е доузряващ плод. То трябва да се съхранява на студено, под десет градуса.
По-добре е да не се комбинира с млечни продукти
Кивитата не понасят добре млечните продукти. Това се дължи на ензима актинидин. Веществото разгражда млечните протеини, което води до горчив вкус и консистенцията на млечния продукт се променя. Също така е препоръчително да не се смесва с кисело мляко или извара.
Ето какво съдържа кивито*
Кивито е енергиен плод с малко калории. То е богато на витамин С и минерали, като калций, калий и магнезий.
kcal: 50 kcal
Въглехидрати: 9,1 g
Белтъчини: 0,9 g
Мазнини: 0,6 g
Витамин А: 7 µg
Витамин В1: 0,02 mg
Витамин В2: 0,02 mg
Витамин В6: 0,08 mg
Витамин С: 46 mg
Витамин Е: 0,5 mg
Калций: 40 mg
Желязо: 0,8 mg
Калий: 314 mg
Магнезий: 24 mg
Натрий: 4 mg