Плод от пасифлора: вкусна сладост
Плодът от пасифлора е с произход тропическите области на Централна и Южна Америка, но междувременно се отглежда и на други континенти. Растението пасифлора има над 400 различни вида.
Плодът от пасифлора има следните специални качества
Екзотичният, най-често тъмнолилав плод от пасифлора може лесно да се обърка с маракуя. Двата плода обаче се различават. Така плодът от пасифлора е по-малък и няма формата на яйце като маракуята. На вкус плодът от пасифлора е по-сладък. Ето защо той се изгребва с лъжица от кората. Испанците са сметнали погрешка плода за вид нар и са му дали първоначално името гранадия. Това и днес е специализираното понятие за многото различни сортове плод от пасифлора. Той има сладък и леко горчив вкус. Междувременно полулярността на плода от пасифлора е завладяла и международната кухня и вече е немислима без него.
Откъде произхожда плодът от пасифлора?
Произходът на плода от пасифлора е Австралия, Южна и Централна Америка. Днес той расте в тропиците по цялото земно кълбо.
Каква е сезонността на плода от пасифлора?
Плодът от пасифлора се внася, защото периодите на бране са разпределени по цялото земно кълбо. Основният сезон е от юни до февруари. Индия, Хаваи и Южна Америка са три от районите на отглеждане на плода. Други области на отглеждане са ЮАР и Тайланд.
За какво може да се използва плодът от пасифлора и как се съхранява?
Ако кората на плода от пасифлора вече е леко сбръчкана, значи е узрял и има най-добър аромат. Плодът от пасифлора е вкусен на плодова салата, но и като основна съставка за сладолед, шербет, сок и разнообразни десерти. Може да се консумира и директно с лъжичка. От семената на плода от пасифлора се добива олио за козметични продукти.
Съвети за покупката и съхранението
Плодът от пасифлора трябва да се купува само зрял, в най-добрия случай тъмнолилав и леко сбръчкан, тъй като не може да доузрее. При стайна температура плодът от пасифлора може леко да се изсуши, ето защо е препоръчително зрелите плодове да се съхраняват в хладилник. Там те могат да останат няколко седмици.
Ето какво съдържа плодът от пасифлора*
Плодът от пасифлора съдържа важни витамини и минерали и е богат на баластни вещества.
kcal: 63 kcal
Въглехидрати: 9,5 g
Белтъчини: 2,4 g
Мазнини: 0,4 g
Витамин А: 108 µg
Витамин В1: 0,02 mg
Витамин В2: 0,1 mg
Витамин В6: 0,4 mg
Витамин С: 20 mg
Витамин Е: 0,4 mg
Калций: 16 mg
Желязо: 1,1 mg
Калий: 267 mg
Магнезий: 39 mg
Натрий: 28 mg