Галета – оползотворяване на остатъците
Обичайната галета се състои от смлян бял хляб или хлебчета и е позната още като брашно за панировка. Наименованието „Paniermehl“ произлиза от френския глагол „paner“, който може да се преведе като „поръсвам с хляб“.
Галетите притежават следните специални характеристики
Обикновено няма никакво значение дали галетата се приготвя в домашни условия в малки количества или идва от голям завод. Единственото предимство при домашното приготвяне е, че не се налага да се изхвърлят хлебчета или бял хляб, които не са изядени навреме или са останали. За да се гарантира почти неограничен срок на годност на домашно приготвената галета, хлебчетата или белият хляб трябва да бъдат добре изсушени.
В зависимост от по-късната употреба просто трябва да се внимава видовете хлебчета, съдържащи маково семе или други семена, да се настъргват отделно, за да не пречат нежеланите слънчогледови семена или други подобни.
Откъде произхождат галетите?
Галета се използва по цял свят.
Каква е сезонността на галетите?
Галетата е целогодишно предлаган продукт.
За какво може да се използват галетите и как се съхраняват?
Галетата се използва по най-различни начини. От една страна тя се използва за паниране на риба, птици или месо, като по този начин спомага за запазване на месото сочно отвътре и го предпазва от изсъхване. Преди това, обаче, продуктът, който ще бъде пържен, се овкусява, панира се с обикновено брашно, овалва се в разбити яйца и едва след това се овалва в галета. Само така галетата се задържа и няма да изпадне прекалено много в тигана. Освен това галетата се използва за свързване на месото в кюфтета или други ястия от мляно месо. За кюфтета, обаче, могат да се използват и сухи хлебчета, които предварително се накисват в студена вода. Водата се премахва непосредствено преди към каймата да се добавят накиснатите хлебчета.
Печене с галета
В много рецепти се препоръчва формите за печене първо да се намажат с масло и после да се поръсят с галета, тъй като галетата служи като допълнителен разделителен агент и по този начин предотвратява залепването на сладкишите. Освен това галета се използва и в различни рецепти за ябълков сладкиш. Тя спомага за свързването на влагата и освен това придава много особен вкус. Също така галетата, след като се запече за кратко с масло и захар, може да послужи като отлична основа за ябълков щрудел. Галетата е суха и затова сама по себе си има дълъг срок на годност. Тя трябва да се съхранява на тъмно и хладно място, където безпроблемно може да престои в продължение на няколко месеца.
Ето какво съдържат галетите
Галетата съдържа минералите натрий, калий, магнезий, калций и микроелементи като цинк, мед и манган.
ккал: 349 ккал
Въглехидрати: 72 г
Протеини: 13 г
Мазнини: 1 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,2 мг
Витамин B2: 0,05 мг
Витамин B6: 0,11 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,4 мг
Калций: 50 мг
Желязо: 1,2 мг
Калий: 130 мг
Магнезий: 23 мг
Натрий: 400 мг