Бял хляб – вкусна класика
Произходът на белия хляб във вида, в който го познаваме днес, е във Франция. Оттам той е поел своя победоносен поход в целия Средиземноморски регион и е достигнал чак до нас. Дори в съвремието е много търсен и се консумира по най-различни поводи.
Белият хляб притежава следните специални характеристики
Белият хляб по правило се състои от пшенично брашно, което обикновено се приготвя с мая като набухвател. Въпреки че е източник на енергия, той почти не съдържа витамини. Във Франция има много най-различни видове бял хляб, но багетата е станала особено известна. Други популярни видове бял хляб са чабата и заводски формован хляб.
Откъде произхожда белият хляб?
Дори и да ни е трудно да си го представим, белият хляб съществува от повече от 2 000 години. Известно е също така, че белият хляб понякога е бил изплащан като заплата на висши служители – колкото по-бял е бил хлябът, толкова по-ценен е бил! В Римска империя е съществувала гилдия, в която са можели да членуват само пекари на бял хляб, което също говори за значението на белия хляб в миналото. В днешно време има изобилие от различни видове бял хляб и затова различните разновидности могат да бъдат открити в много менюта и маси за закуска.
Каква е сезонността на белия хляб?
Белият хляб е пресен продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва белият хляб и как се съхранява?
Хлябът е основна храна и може да се гарнира по желание. Изсушен и смлян, той е подходящ за панировка, а може да се сервира и нарязан на кубчета като добавка към супа. Пресният бял хляб е много ефирен и пухкав. Тъй като белият хляб е пресен продукт, той се втвърдява за няколко дни. Добре е да се съхранява на хладно и сухо място, за предпочитане в съд или кутия за хляб.
Ето какво съдържа белият хляб
Белият хляб почти не съдържа витамини, но затова пък съдържа калций, магнезий и желязо.
ккал: 236 ккал
Въглехидрати: 48 г
Протеини: 8,2 г
Мазнини: 1,2 г
Витамин А: 4 µg
Витамин B1: 0,09 мг
Витамин B2: 0,06 мг
Витамин B6: 0,02 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,6 мг
Калций: 58 мг
Желязо: 0,7 мг
Калий: 130 мг
Магнезий: 24 мг
Натрий: 540 мг