Содени хлебчета – с характерна коричка
Содените хлебчета се приготвят от пшенично тесто с мая. Кафявото им оцветяване се получава от разтвор на гореща вода с хлябна сода, в който те се потапят преди печене.
Содените хлебчета имат следните специални качества
Традиционните баварски содени хлебчета спадат към дребните печива. Типичният им външен вид и вкус възникват като тестените заготовки се потапят в разтвор от кипнала вода и сода бикарбонат и след това се изпичат. Така се получава характерната красива коричка. По отношение на съставките има безброй регионални вариации: содени хлебчета с колбас, сирене, мармалад или мед.
Откъде произхождат содените хлебчета?
Съществуват много истории за произхода на содените хлебчета. Всички те имат нещо общо: Предполага се, че производството на първите содени хлебчета е чиста случайност. Твърди се, че през 1839 г. в Мюнхен един пекар случайно намазал содените хлебчета със сода каустик вместо със захарна вода. По онова време лугата се използвала за почистване на тави за печене или фурни. Дали тази история наистина е вярна, не е изяснено и до днес, но едно нещо е сигурно: Днес е невъзможно да си представим трапезата за закуска без содени печива, особено содени хлебчета и те имат дълга традиция, особено в Германия. Междувременно обаче соденото хлебче се среща навсякъде в Европа под различни имена.
Каква е сезонността на содените хлебчета?
Содените хлебчета се предлагат целогодишно.
За какво може да се използват содените хлебчета и как се съхраняват?
Печивата като содените хлебчета са основен продукт, който може да се комбинира с пикантно сирене, пресен колбас или дори сладко за мазане. Въображението няма граници, когато става въпрос за гарниране, а вкусното содено хлебче е просто вкусно всеки път: за закуска, за междинна закуска или за вечеря. Сухи содените хлебчета могат да се съхраняват няколко дни в кутия за хляб. Препоръчва се навременна консумация. Ако това не е възможно, содените хлебчета могат да се замразят.
Ето какво съдържат содените хлебчета
Содените хлебчета с или без добавка са апетитна закуска и лесно и засищащо ястие. Те са сравнително бедни на мазнини, съдържат протеини, но са доста богати на сол. Алтернатива е вместо с едра сол да се поръсят със сусам преди печене.
ккал: 226 ккал
Въглехидрати: 45,3 г
Протеини: 7,1 г
Мазнини: 1,8 г
Витамин А: 11 µg
Витамин B1: 0,08 мг
Витамин B2: 0,09 мг
Витамин B6: 0,07 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,4 мг
Калций: 17 мг
Желязо: 0,9 мг
Калий: 100 мг
Магнезий: 18 мг
Натрий: 500 мг