Пшенични хлебчета – вкусна сутрешна закуска
Пшеничното хлебче е дребно печиво, което се консумира предимно за закуска с различни колбаси, сирена, продукти за мазане. То се приготвя от пшенично брашно и е сред основните храни на трапезата.
Пшеничните хлебчета имат следните специални качества
Пшеничните хлебчета притежават бял, леко жълт до кафеникав цвят и са с кръгла до цилиндрична форма. Външната кора обикновено е хрупкава, докато вътрешността на пшеничното хлебче е сравнително мека и пухкава.
Откъде произхождат пшеничните хлебчета?
Пшеничните хлебчета се приготвят от пшенично брашно, което има хилядолетна традиция. Например около 400 г. пр. Хр. на територията на днешен Афганистан вече се е използвало пшенично брашно за приготвяне на хлебчета. При това дълго време по-малките хлебчета са били смятани за луксозна храна, преди да се превърнат в основен продукт през XIX и XX век.
Каква е сезонността на пшеничните хлебчета?
Въпреки че реколтата от пшеница обикновено се прибира през пролетта и лятото, основната съставка за производството на пшенични хлебчета, пшеничното брашно, е налична през цялата година. Това означава, че пресни пшенични хлебчета могат да се купуват през цялата година. Предлагат се пресни или дълбокозамразени пшенични хлебчета за печене.
За какво може да се използват пшеничните хлебчета и как се съхраняват?
Пшеничните хлебчета са класическо печиво за закуска, което може да се комбинира със сладки или солени гарнитури. За целта се използват например мармалади, плодови пасти за мазане и кремове с ядки и нуга, колбаси, сирене или риба и други месни продукти. Същевременно пшеничните хлебчета служат и като основа за приготвяне на тестени изделия или панировки от галета. За целта пшеничните хлебчета първо се изсушават и след това се смилат на дребно. Пшеничните хлебчета са подходящи и като класическа лека закуска за междинни хранения. За да се запазят възможно най-дълго, пшеничните хлебчета трябва да се съхраняват в херметичен съд и на сухо място.
Ето какво съдържат пшеничените хлебчета
Пшеничните хлебчета се считат за здравословна основна храна, която, консумирана в умерени количества, често може да бъде част от менюто. Те осигуряват големи количества енергия под формата на въглехидрати, които са необходими по време на физически упражнения и сложни умствени задачи. Освен това пшеничното брашно съдържа малки количества протеини, които са необходими за изграждането на мускулите и за имунната система на организма, както и големи количества калций и калий, които правят пшеничните хлебчета полезни за костите и подобряват индивидуалната стойност на pH в организма. Пшеничните хлебчета обаче не бива да се консумират от хора с непоносимост към глутен.
ккал: 274 ккал
Въглехидрати: 55,5 г
Протеини: 8,7 г
Мазнини: 1,9 г
Витамин А: 4 µg
Витамин B1: 0,1 мг
Витамин B2: 0,03 мг
Витамин B6: 0,04 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,4 мг
Калций: 27 мг
Желязо: 1,2 мг
Калий: 130 мг
Магнезий: 30 мг
Натрий: 553 мг