Хляб със слънчогледово семе
Хлябът със слънчогледово семе се приготвя от смес от пълнозърнесто брашно и слънчогледови семки. При това брашното може да бъде смляно едро или фино, а и семената според вкуса могат да бъдат преработени цели, накълцани или леко надробени.
Хлябът със слънчогледово семе притежава следните специални характеристики
Като всички пълнозърнести продукти и пълнозърнестият хляб със слънчогледово семе се произвежда от пълнозърнесто брашно, което съдържа цялото зърно независимо от конкретната зърнена култура. Така например има пълнозърнест хляб със слънчогледово семе от пълнозърнеста ръж, но също и от пълнозърнеста пшеница или от смесени цели зърна. Пълнозърнестият хляб запазва съдържанието на минерали, микроелементи и ферменти на цялото зърно.
Тъмно тесто = пълнозърнесто брашно?
Много тъмни са само хлябовете от пълнозърнеста ръж. Съществуват обаче и разновидности на тъмния хляб, които не са чисто пълнозърнести продукти. Понякога те се обозначават като „пълноценна храна“ и с други подобни термини. В пълнозърнестия хляб със слънчогледово семе могат да се използват и други зърна. Особено внимание трябва да бъде обърнато на хлебчетата. При тях, дори при тъмните видове тесто, обикновено не се използва чисто пълнозърнесто брашно, а смесени или оцветени брашна. Пълнозърнестите хлебчета се обозначават като такива.
Откъде произхожда хлябът със слънчогледово семе?
Самият хляб съществува, откакто хората са уседнали и са започнали да отглеждат зърнени култури. Съществуват повече от 3 000 вида хляб. Трудно е да се докаже кога точно се е развил хлябът със слънчогледово семе.
Каква е сезонността на хляба със слънчогледово семе?
Хлябът със слънчогледово семе е достъпен пресен през цялата година.
За какво може да се използва хляба със слънчогледово семе и как се съхранява?
Хлябът със слънчогледово семе е особено вкусен натюр, само леко намазан с масло или с плътно и характерно на вкус сирене. При гарнирането на хляба, обаче, пред въображението няма граници. Добре е пресен продукт като хляба със слънчогледово семе да се консумира в рамките на няколко дни. Преди хлябът да изсъхне и да се втвърди се препоръчва да се съхранява в кутия за хляб.
Ето какво съдържа хлябът със слънчогледово семе
Слънчогледовите семки съдържат разнообразни хранителни вещества като полиненаситени мастни киселини, витамини и минерали. В пълнозърнестия хляб със слънчогледово семе този потенциал се съчетава с хранителните вещества на пълнозърнестото брашно.
ккал: 231 ккал
Въглехидрати: 39,9 г
Протеини: 9 г
Мазнини: 3,9 г
Витамин А: 1 µg
Витамин B1: 0,21 мг
Витамин B2: 0,1 мг
Витамин B6: 0,25 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,7 мг
Калций: 35 мг
Желязо: 2,8 мг
Калий: 250 мг
Магнезий: 106 мг
Натрий: 590 мг