Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Ванилия: Класиката сред подправките

Знаеш ли, че шушулката ванилия е единственият ядлив плод на орхидея? Тази „истинска ванилия“ е една от най-скъпите подправки поради дългия процес на производство. От засаждането до продажбата може да минат четири до пет години. 

Определение

Какво е ванилия?

Ванилията се извлича от плодовете на тропически вид орхидея. Терминът „ванилия“ произлиза от испанския термин „vainilla“ и означава нещо като „малка шушулка“ (умалително от термина „vaina = шушулка“). Наред с шафрана, ванилията е една от най-скъпите подправки в света. Интензивен, сладникав аромат на крем и цветя: Ванилията има уникален мирис и вкус.

Каква е разликата между ванилия и ванилин?

Ванилинът е основното ароматно вещество на шушулката ванилия. Може да се произвежда синтетично и се смята за безопасно за здравето. Казано накратко: Ванилинът е изкуствен, ванилията е естествена. Ваниловата захар е чисто бяла, докато захарта с истинска ванилия най-често е жълтеникава до светлокафява. 


Ботаническо описание и произход

Ботаническо описание и произход на ванилията

Детайлно изображение на шушулки ванилия и смляна ванилия

Произходът на ванилията е също толкова екзотичен, колкото и нейният вкус.

Ботаническо описание на растението ванилия

Растението ванилия е орхидея, която произхожда от Мексико и може да достигне 15 метра. В наши дни тя се отглежда около Индийския океан, където средната температура е между 21 и 31 градуса по Целзий. За тази цел растението орхидея се нуждае от висока влажност на въздуха, добър баланс между слънце и сянка и почва, богата на органични вещества. Ванилията придава интензивен аромат на десертите.

Откъде идва вкусът на ванилията?

Популярният аромат идва от ферментиралите шушулки на растението орхидея. Той обаче може да се произвежда и синтетично (ванилин). Производството на натурален аромат на ванилия от кастореум (секрет, който бобрите отделят от задните части) е забранено в Германия. Ароматите на ванилия могат да се произвеждат и от смърч. 

Откъде произхожда ванилията?

Съществуват общо над 150 вида ванилия, като мястото на растеж определя името на ванилията. Оригиналната ванилия произхожда от Мексико и затова се счита за мексиканска ванилия, която има мек и сладък вкус. Добре позната е и бурбонската ванилия с интензивен ароматен вкус, която произхожда от Бурбонските острови, предимно от Мадагаскар. За „Кралица на ванилията“ е коронована таитянската ванилия, отглеждана на едноименния остров Таити във Френска Полинезия. Тя е четири пъти доходоносна от бурбонската ванилия, ароматът ѝ на цветя е по-силен.


Сортове

Сортове шушулки ванилия

Въпреки че родът орхидеи „Ванилия“ съдържа около 120 ванилови растения, само три от тях се отглеждат с търговска цел в големи мащаби.

Бурбонска ванилия

Бурбонската ванилия произхожда от така наречените Бурбонски острови (Мадагаскар, Коморски острови, Реюнион, Сейшели и Мавриций) Шушулките са дълги и мазни, а в тях са скрити много семена. Тя е известна и като плосколистна ванилия. Бурбонската ванилия има сладко-пикантен вкус, подходяща е за месо, гъби и десерти.

Таитянска ванилия

Най-скъпият сорт ванилия се отглежда в Таити, съдържа по-малко ванилин и поради това се характеризира с по-мек аромат на цветя, който може да напомня на череша или слива. Шушулките са по-дебели и по-къси от тези на другите два сорта. Таитянската ванилия е подходяща към морски дарове и ястия с ориз.

Мексиканска ванилия

Тя има силен, шоколадов аромат, които прилича на този на бурбонската, но е по-пикантен. Може да се използва по същия начин. 


Хранителни вещества

Ето какво съдържа ванилията: Калории, витамини и минерали

Още ацтеките са използвали ванилията като лечебно средство, тъй като подправката има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Ванилията също така стимулира производството на хормона на щастието серотонин и по този начин оказва положително влияние върху настроението. Тя не само облекчава стреса и безпокойството, но може да помогне и за отслабване: Ароматът въздейства върху центъра на глада в мозъка и по този начин потиска апетита. Племето тотонак е използвало ванилията и като афродизиак.

Хранителна стойност
 

Калории: 288 kcal

Въглехидрати: 13 g

Белтъчини: 0,1 g

Мазнини: 0,1 g

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 mg

Витамин В2: 0 mg

Витамин В6: 0 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 0 mg

 

Минерали

 

Калций: 11 mg

Желязо: 0,1 mg

Калий: 148 mg

Магнезий: 12 mg

Натрий: 9 mg


Здравни аспекти

Здравословна ли е ванилията?

Ванилията се използва предимно в кухнята, но малко хора осъзнават, че тя е и мощно лечебно растение.

Ванилията има противовъзпалително действие.

Благодарение на различни етерични масла ванилията има противовъзпалително и антимикробно действие и може да помогне при гъбични инфекции. Затова се използва външно и дори може да облекчи невродермит или екзема.

Ванилия: Успокояващо действие

В ароматерапията ванилията се използва, против нервност и проблеми със съня. Смята се, че ароматът има балансиращ, успокояващ и подобряващ настроението ефект.

Полезна ли е ванилията за стомашно-чревния тракт?

Ванилията възпрепятства развитието на нежелани бактерии в червата и по този начин допринася за здравословното храносмилане. Също така стимулира жлъчката и по този начин помага за по-доброто храносмилане на мазна и тежка храна. 


Отглеждане и събиране

Отглеждане и събиране на ванилия

А какво мислиш за отглеждане на скъпата подправка у дома? Ще ти разкрием дали и как това е възможно.

Къде се отглежда ванилия?

Орхидеите се отглеждат в Мадагаскар, Таити, Реюнион и други острови в Индийския океан.

Може ли човек сам да отглежда ванилия?

Тъй като растенията се нуждаят от топлина през цялата година и влажност от 70 до 80 %, Германия не е подходящ регион за отглеждане. Следователно е необходима оранжерия. С малко късмет и много сръчност може да накараш орхидеята да цъфне. Тогава е хубаво да се действа бързо: Пъпката се отваря сутрин. Ако не бъде опрашена, тя умира до вечерта. Ако я опрашиш, тя ще се превърне в дълга зелена шушулка в рамките на шест до девет месеца.

Как се опрашва растението ванилия?

Цветът на растението ванилия съдържа женски и мъжки полови компоненти, разделени с мембрана. В Мексико ванилията се опрашва от специални видове пчели и колибрита. Тъй като те не произхождат от основните райони на отглеждане, опрашването се извършва ръчно – това е възможно и в оранжерията. Цветът се разрязва внимателно отстрани с остър предмет (например клечка за зъби). След това с върха се взема от жълтеникавия прашец и се прехвърля върху близалцето.

Как се събира ванилия?

Необходими са до четири години, докато едно растение ванилия даде първия си плод. Веднага щом орхидеята цъфне, е необходимо да бъде опрашена ръчно. Шушулките узряват около половин година след опрашването. Те се събират малко преди да узреят. В това състояние плодовете все още нямат своя характерен аромат. Само чрез сложни процеси, като обработка с водна пара и последваща ферментация в херметически затворени съдове, шушулките узряват и се превръщат в познатите черно-кафяви шушулки ванилия.


Продукти

Какви продукти с ванилия има?

Има многобройни продукти с ванилия. За да ти помогнем да се ориентираш, предлагаме ти кратък преглед на най-важните разлики.

Шушулки ванилия

Най-скъпата, но и най-качествената и най-вкусната разновидност на ванилията. Шушулката ванилия се предлага в стъклени епруветки. Както вътрешността, така и шушулката могат да се използват за придаване на фин, автентичен аромат на пикантни и сладки ястия.

Екстракт от ванилия

Екстрактът от ванилия, известен също като есенция от ванилия, съдържа чистите ароматни вещества от шушулката. Течният екстракт е с почти неограничен срок на годност. За приготвянето му шушулките се накисват в алкохол, който да извлече ароматите. Екстрактът е тъмен и има интензивен вкус.

Ванилия на прах

Ванилията на прах е изсушената и прахообразна версия на шушулките. Не е подсладена, но е чудесна за ароматизиране на различни ястия.

Ванилова захар

Освен ванилия на прах, тя съдържа и захар – и то не малко. В 100 грама ванилова захар обикновено има около 99 грама захар. Бурбонската ванилова захар се характеризира с малки, черни точици.

Аромат на ванилия

Прави се разграничение между натурални и синтетични аромати. Синтетичният се съдържа например във ваниловата захар. Произвежда се изкуствено, но е безопасен за здравето. Необходимо е най-малко 95 процента от натуралния ванилов аромат да произхожда от истинска ванилия, а останалите 5 процента могат да бъдат от други източници. 


Купуване и съхранение

Купуване и съхранение на ванилия

За твоята следваща покупка: Още факти и вълнуваща информация за екзотичната шушулка.

Къде може да се купят продукти с ванилия?

Може да закупиш продукти с ванилия, като ванилова захар, екстракт от ванилия или цели шушулки в търговската мрежа.

Как да разпознаеш истинската ванилия

Един поглед върху етикета дава информация. По-горе вече изброихме различните начини, по които истинската ванилия се използва в различни продукти. Ако обаче на етикета е написано „натурален аромат“, продуктът е с натурален произход, но не от шушулка. Зад термините „ванилов аромат“, „ароматизант“ или „с вкус на ванилия“ се крие синтетичен ванилин. Терминът „ванилия“ обикновено се отнася и за изкуствен аромат.

Защо ванилията е толкова скъпа?

Поради сложното изкуствено опрашване на цветовете и продължителната ферментация на шушулките, производството на ванилия е много скъпо, което се отразява и на цената.

Какъв е срокът на годност на ванилията?

Тъй като вече са преработени, шушулките ванилия всъщност имат неограничен срок на годност, ако се съхраняват правилно. С течение на времето те могат просто да изсъхнат или да загубят аромата си.

Как правилно се съхранява ванилията?

Най-добре е да се съхранява херметически затворена в стъклената епруветка на тъмно и хладно място. 


Употреба

Употреба на ванилия в кухнята: Ето как става 

Детайлно изображение на шушулки ванилия

Ванилията се преработва основно в хранително-вкусовата промишленост. Подправката се използва както при варене , така и при печене и засилва присъщия на храната вкус и неутрализира остротата или киселинността. При това ванилията може да се използва не само за сладки храни, но и за пикантни ястия

Ето най-добрите професионални съвети за подправките в кухнята.

Правилно изстъргване на шушулката ванилия

Шушулката се разрязва по дължина с остър нож и вътрешността се изстъргва с върха на ножа.

Колко често може да се използва шушулката ванилия?

Ако не използваш цялата шушулка наведнъж, може просто да съхраняваш остатъка в хладилника. Следователно може да използваш шушулката, докато не свърши. Дори и тогава не е хубаво да се изхвърля, защото може да готвиш с шушулката или да я използваш за ароматизиране на захар.

Може ли да се яде кората на шушулката ванилия?

Кората на шушулката има дори по-наситен вкус от вътрешността, така че може да се консумира.

Направи си ванилова захар

Разбира се, това е лесно, вкусно и спестява отпадъци от опаковки!

  • Шушулката се поставя с изстърганата вътрешност в буркан с 250 грама захар.
  • Оставя се да отлежи една седмица.
  • Съвет: При стриването на шушулката на прах, ароматът става още по-интензивен. Ако към захарта се добави само кората на едри парчета, ароматът ще бъде много слаб.

Направи си екстракт от ванилия

Освен търпение и две съставки, не е необходимо нищо друго за тази рецепта!

  • Нарязват се 5 шушулки ванилия.
  • Изсипват се в стерилизиран голям буркан с винтова капачка.
  • Доливат се 230 ml водка.
  • Оставя се да отлежава поне четири месеца.
  • От време на време се разклаща.

Печива с аромат на ванилия: Колко капки?

Тъй като ароматът на ванилия е концентрат, обикновено са достатъчни само няколко капки. При съмнение е добре да се следва рецептата. Като правило важи: Три капки се равняват приблизително на вътрешността на една шушулка.

С какво може да се заменят шушулките ванилия?

Три-четири пакетчета ванилова захар са приблизително равни на силата на аромата на вътрешността на една шушулка. Хубаво е да не се забравя да се намали съответното количеството захар в рецептата. Може също така да се използва екстракт от ванилия. Обикновено са достатъчни една до две чаени лъжички. По-добре е да се добавя постепенно, докато достигне необходимото количество.



Това също може да те интересува