Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Жълта ряпа: за яхнии и супи

Жълтата ряпа е кореноплоден зеленчук, който принадлежи към семейство Кръстоцветни. Тя е подвид на рапицата. Ботаническото наименование на жълтата ряпа е „Brassica napus subspecies rapifera“. Наричат я още брюква, а на немски: „Erdrübe“, „Schmalzrübe“, „Wruke“ или „Unterkohlrabi“. На външен вид жълтата ряпа е нещо средно между алабаш и ряпа. 

Определение

Какво е жълта ряпа

Детайлен изглед на прясна жълта ряпа с виненочервена кърпа за чай и дървена дъска под нея

На немски жълтата ряпа има много различни имена: „Unterkohlrabi“, „Wruke“, „Steckrübe“, „Schwedische Rübe“, „Butterrübe“ са само няколко от тях. Жълтата ряпа е спасявала населението на Германия от две кризи – веднъж по време на Първата световна война. Втори път по време на тежка зима, когато другите видове храна са били оскъдни. Днес жълтата ряпа придобива все по-голямо значение и дори се използва в кухнята на звездите. В това няма нищо чудно. Тя е екологичен, регионален и универсален продукт. 


Ботаническо описание и произход

Ботаническо описание и произход на жълтата ряпа

Няма единно мнение за произхода и историята на жълтата ряпа, но ето няколко факта.

Ботаническо описание на жълтата ряпа

„Brassica napus subspecies rapifera“ – доста интересно име за обикновена ряпа, нали? Жълтата ряпа принадлежи към семейство Кръстоцветни и е подвид на рапицата. В зависимост от сорта, ряпата тежи до килограм и половина, а формата ѝ може да е кръгла или конусовидна. Кората е бледожълта до червеникавокафява на цвят. Тя е дебела и грапава. В зависимост от сорта месестата част също има различен цвят: при кръмното цвекло той е бял, а при обикновената ряпа – жълт. 

Откъде произхожда жълтата ряпа?

Предполага се, че произходът на жълтата ряпа е от скандинавските държави. Поради лесното си култивиране днес тя се отглежда почти навсякъде в райони с умерен и хладен климат. Една от страните с най-голям добив е Германия.


Разграничаване

Разлики: Жълта ряпа, брюква и алабаш

Тъй като не всички видове ряпа са еднакви, тук можеш да видиш кратък преглед.

Каква е разликата между жълтата ряпа и брюквата?

На този въпрос може да се отговори бързо. Всъщност няма разлика. „Брюква“ е синоним на жълта ряпа.

Каква е разликата между брюквата и алабаша?

Алабашът (Brassica oleracea var. gongylodes) няма много сходства с жълтата ряпа, въпреки близкото звучене на имената на немски. Обикновеноалабашът е по-дребен. Той има светлозелена кора, която не е толкова груба и повече напомня на зеле, както и белезникава месеста част. 


Сезонност

Кой е върховият сезон на жълтата ряпа?

Основният сезон на жълтата ряпа е от октомври до края на януари, поради което тя се счита за класически зимен зеленчук. Ето защо в търговската мрежа се предлага в прясно състояние главно през есенните и зимните месеци. Въпреки това в преработен вид, например маринована или преработена в други ястия, тя е достъпна през цялата година.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидно от 13.01.2025 до 26.01.2025


Съставки

Ето какво съдържа жълтата ряпа

Смята се, че има антиоксидантни свойства, поради което се твърди, че консумацията ѝ предотвратява стареенето на кожата. Освен това жълтата ряпа е пълна с жизненоважни вещества и минерали. Те укрепват защитните сили на организма и подпомагат обмяната на веществата. 

Хранителна стойност
 

Калории: 36 kcal

Въглехидрати: 5,71 g

Белтъчини: 1,16 g

Мазнини: 0,16 g

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,05 mg

Витамин В2: 0,06 mg

Витамин В6: 0,2 mg

Витамин С: 33 mg

Витамин Е: 0,2 mg

 

Минерали

 

Калций:: 48 mg

Желязо: 0,45 mg

Калий: 227 mg

Магнезий: 11 mg

Натрий: 10 mg


Здравни аспекти

Здравословна ли е жълтата ряпа?

Местната грудка може да е невзрачна на вид, но е богата на чудесни хранителни вещества и витамини.

Жълтата ряпа е богата на минерали

Съдържащият се в нея бета каротин се грижи за сърцето, има противовъзпалителен ефект и помага за предотвратяване на оксидативния стрес. Калцият осигурява здрави кости и зъби, а витамин С подпомага имунната система. Това превръща ряпата в ценна храна, особено през зимата.

Глюкозинолатите в жълтата ряпа: Защита от настинки и инфекции

Глюкозинолатите, които се съдържат в хряна и кресона, са вторични метаболити, които подпомагат имунната система и имат антибиотично и антиоксидантно действие. Смята се също, че чудодейно растение е в състояние да намали риска от някои видове рак. Съответно глюкозинолатите превръщат жълтата ряпа в истинска местна суперхрана.

Метеоризъм при консумиране на жълта ряпа

Подобно на много други зеленчуци, жълтата ряпа също може да предизвика метеоризъм, особено когато се консумира сурова. 


Купуване и съхранение

Покупка и съхранение на жълта ряпа Съвети

От полето направо в кухнята: При обработка на жълтата ряпа е важно да се обърне внимание на следното:

Купуване на жълта ряпа: На какво да обърнеш внимание?

През зимните месеци може да се купи жълта ряпа местно производство, например в твоя Kaufland. При покупката обърни внимание на следното:

  • Добре е грудката да е по възможност плътна, с гладка кора. Сухата, набръчкана външна част и кафявите петна са признак, че ряпата вече не е съвсем прясна.
  • Огледай внимателно грудката за дупки от червеи.

Правилно съхранение на ряпата: Ето как може да се съхрани за дълго време

Грудките остават свежи в продължение на около три седмици в хладилника. В хладно и сухо мазе често може да издържи и по-дълго. Съвет: Жълтата ряпа може да се съхранява в щайга с пясък. Винаги да се измива и почиства преди консумация. 


Използване и приготвяне

Приготвяне и консумация на жълта ряпа: Ето как става 

Нарязана жълта ряпа върху дървена дъска

На когото му понася, може да консумира жълтата ряпа сурова, но съществуват много варианти за използване в топли ястия, което я прави и значително по-смилаема.

Какъв е вкусът на жълтата ряпа?

Суровата жълта ряпа има леко пикантен вкус, но след термична обработка придобива по-скоро сладникав и леко ядков вкус.

Приготвяне на жълтата ряпа: Описание стъпка по стъпка

Първо ряпата се обелва и с нож се отстраняват вдървенелите части. Обелените части могат да се замразят и по-късно от тях да се приготви вкусен бульон заедно с други зеленчуци. След това месестата част се обработва според рецептата.

Задушаване на жълта ряпа

В комбинация с други задушени зеленчуци, например картофи и моркови, нарязаната на кубчета месеста част на жълтата ряпа е популярна и здравословна добавка към супите.

  • Жълтата ряпа се обелва и нарязва на кубчета.
  • Запържват се лук и бекон, добавя се ряпата, както и други нарязани на кубчета зеленчуци по желание.
  • Запържва се за кратко, след което се залива с малко бульон.
  • Задушава се до постигане на желаната готовност за консумация.

Приготвяне на жълта ряпа

От сварената жълта ряпа може да се приготви пюре с индийско орехче, мляко и масло.

  • Жълтата ряпа се обелва и нарязва на кубчета.
  • В тенджера се кипва голямо количество подсолена вода.
  • След около 30 минути кубчетата ще бъдат сварени „ал денте“, т.е. леко твърди при захапване.

Пържене на жълта ряпа

Ряпата е чудесна и за пържене, а със заквасена сметана и синапени семена или бекон и лук се получава чудесна пикантна гарнитура.

  • Жълтата ряпа се обелва и се нарязва на филийки (както пържените картофи).
  • Загрява се рапично олио в тиган.
  • Резените се запържват, докато добият светлокафяв цвят.


Това също би могло да представлява интерес