Зелето – нискокалоричната храна
Терминът „Зеле и зелеви зеленчуци“ описва различни видове зеле, които могат да бъдат класифицирани като кръстоцветни растения. Характерно е, че зелето има особено дълга трайност и е устойчиво на атмосферни влияния, поради което е един от основните класически зимни зеленчуци.
Зелето има следните специални свойства
Характерни за много от сортовете зеле са кръглия, дебел и тежък кочан, около който листата образуват кълбовидната форма на зеленчука. Кочанът и листата на зелето са годни за консумация. Зеленчуците са родствени с повече от 3000 зеленчукови вида, включително ряпа, рапица, синап и репички. Близката им връзка се дължи главно на високото съдържание на синапено масло, което определя типичния вкус за всяко отделно растение. Характерен е класическият аромат на зеле, който е доста наситен, сладникав и същевременно, леко тръпчив.
Зелето е с ниско съдържание на калории
Повечето видове зеле съдържат само около 20 калории на 100 грама, т.е. те са изключително нискокалорични. Съдържанието на мазнини в тях е ниско и варира от 0,1 до 0,5 грама. От гледна точка на макронутриентите, зелето осигурява средно един до два грама протеини и пет до десет грама въглехидрати на 100 грама – зелето съдържа средно три грама ценни диетични фибри.
Още интересни факти за зелето
Всички сортове зеле се характеризират с високо съдържание на калий, средно 150-200 милиграма на 100 грама, като калият е „отговорен“ за предаването на сигналите в клетките от нервната система. Зрялото зеле съдържа около 20 милиграма натрий и 10-15 милиграма магнезий. Натрият регулира баланса на течностите в кръвта, а магнезият предотвратява мускулните спазми. Сред жизненоважните вещества се откроява високото съдържание на витамин С – средно 30 до 40 милиграма. Витамин C укрепва имунната система на организма и до голяма степен е причина зелето да бъде ценено като зимен зеленчук в продължение на векове. Не на последно място, този зеленчук съдържа от 0,1 до 0,5 милиграма витамин В6, който регулира различни метаболитни процеси и хормонални дейности.
Откъде произхожда зелето?
Зелето е разпространено почти навсякъде по света. Предполага се обаче, че първите видове диво зеле са били разпространени главно по атлантическото крайбрежие на днешна Англия, Франция и Северна Испания. Дори в наши дни някои естествени диви форми на зелето се срещат в Англия, Франция, остров Хелголанд, както и в някои средиземноморски държави. Междувременно различните видове зеле се отглеждат в почти всички климатични зони по цял свят. Броколите, карфиолът и бок-чой се отглеждат предимно в субтропичните райони, докато другите видове зеле се отглеждат предимно в Китай, Русия и Корея. В Европа Германия, Полша и Франция са водещи в отглеждането на различни видове зеле. Зелето е широко разпространена култура и в много Средиземноморски държави.
Каква е неговата сезонност?
Зелето е класически зимен зеленчук.
За какво може да се използва зелето и как се съхраняват?
Зелето се използва почти навсякъде по света за приготвяне на най-различни ястия. Най-известните примери са киселото зеле, което се прави от бяло зеле и корейското кимчи, което се прави от китайско зеле. В зависимост от вида на зелето съществуват и много други зелеви ястия. Като правило, зелето не бива да се консумира сурово, а трябва да се вари, задушава или пържи, което прави някои от по-тежките за храносмилането съставки по-лесно смилаеми.
Зелето е популярна гарнитура към обилни месни или рибни ястия. То е широко разпространено и съставка за запеканки, а също и като самостоятелно ястие. Зелето е популярно и за приготвяне на супи и яхнии. Бялото и червеното зеле, както и китайското и островърхото зеле, са подходящи за сурови зеленчукови салати. Тези сортове зеле са изключение, тъй като са годни за консумация в суров вид. Зеленчуците трябва винаги да са пресни преди употреба, като идеалните условия за съхранение са на хладно място. В хладилника зелето може да се запази само няколко дни, но затова пък може лесно да се замрази.
Какво съдържа зелето
На зелето се приписват много ползи за здравето. Освен всички други полезни действия, нискокалоричното зеле укрепва имунната система, благодарение на съдържащите се в него жизненоважни вещества. То също е много полезно за червата, тъй като неговият сок съдържа големи количества метилметионин, който може да предотврати язви на стомаха и червата. Зелето се счита и за противовъзпалително средство и е препоръчително по-често да присъства в менюто поради многото ползи за здравето.