Кисело зеле – отслабване, оптимален бюджет
Киселото зеле се прави от бяло или островърхо зеле и често се консумира като гарнитура. То принадлежи към пробиотичните храни, тъй като съдържа млечнокисели бактерии – живи щамове, които оказват благоприятно въздействие върху чревната флора.
Киселото зеле има следните специални свойства
Киселото зеле се приготвя, като първо се почистват белите или островърхите зелки. След осоляване и изцеждане, зелето преминава през естествена млечнокисела ферментация в собствен сок в безвъздушна среда. Копър, кимион, ябълка, плодове от хвойна или грозде подобряват типичния леко кисел вкус на крайния продукт.
След около една до три седмици ферментация с достатъчно количество подправки, се получава траен, фино нарязан продукт – кисело зеле. Ако междувременно се спре ферментацията, се получава сладко кисело зеле или още по-финото винено кисело зеле. Високото съдържание на витамини и минерали се запазва. Киселото зеле е много здравословно, леко кисело на вкус и също така евтино.
Откъде произхожда киселото зеле?
Ефективният метод за мариноване и ферментиране на нарязаното зеле е разработен още в Древна Гърция, както и сред римляните и китайците. Корейският вариант на киселото зеле се нарича Кимчи и е създадено още през VII век Не е известно как точно киселото зеле е достигнало до Европа.
Каква е неговата сезонност?
Ако киселото зеле е вече приготвено, то е „в сезон“ през цялата година. Ако искате да си направите сами кисело зеле, през по-голямата част от годината можете да използвате зеле от градината си, за да приготвите запасите си.
За какво може да се използва киселото зеле и как се съхранява?
Освен че може да се консумира сурово, то може да се готви на пара. Докато в силезийската кухня и в Южна Бавария се добавят и готвят картофи, в ястията с кисело зеле могат да се добавят и различни месни съставки.
Киселото зеле е популярно по цял свят. Киселото зеле от Шампан, например, превръща Елзас в най-популярната местност за този продукт във Франция. Бигосът с кисело зеле отдавна е националното ястие на Полша. Сандвичите Рубен в САЩ не могат да се приготвят без кисело зеле. Кнедлите с кисело зеле в Чехия или Сегедски гулаш от унгарската кухня са още няколко примера за популярността на киселото зеле. Киселото зеле може да се съхранява безпроблемно.
Какво се съдържа в киселото зеле?
То съдържа малко калории и е подходящо за диети за отслабване. Съдържащите се в него диетични фибри осигуряват отлично усещане за ситост. Освен всичко останало, то укрепва имунната система, сърцето и нервната система.
ккал: 51 ккал
Въглехидрати: 0,75 г
Протеини: 1,13 г
Мазнини: 4,36 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0.01 мг
Витамин B2: 0,03 мг
Витамин B6: 0,11 мг
Витамин C: 6,32 мг
Витамин E: 0,17 мг
Калций: 38 мг
Желязо: 0,39 мг
Калий: 115 мг
Магнезий: 7 мг
Натрий: 206 мг