Къдраво зеле – сочно удоволствие
Кейл, брюкселско зеле, къдраво зеле, зимно зеле: Съществуват многобройни наименования в различните региони за студените дни. С къдравото зеле се сервират различни гарнитури – от класически до екзотични.
Свежото къдраво зеле има следните специални свойства
Къдравото зеле, наричано още брюкселско зеле, кейл, португалско или зимно зеле е създадено от обикновеното зеле (Brassica oleracea L.) То става особено вкусно едва след падането на първите слани. След това, в резултат на замръзването, съдържанието на захар в него се увеличава, като по този начин ароматът му се засилва значително. Така къдравото зеле предлага вкусен контраст от леко сладки и пикантни вкусове. Къдравото зеле е изключително полезно. То съдържа много ценни витамини и минерали.
Откъде произхожда къдравото зеле?
Произхожда от Средиземноморския регион. То е много високо ценено от древните римляни. По-късно е пренесено в Европа, а благодарение на пътуващите британци, португалци, испанци и холандци – също и в Америка. Немските летописци съобщават за първия официален празник на зелето през 1545 г.
Каква е сезонността му?
Къдравото зеле се бере между септември и март. Предлага се целогодишно в замразен или консервиран вид.
За какво може да се използва къдравото зеле и как се съхранява?
Къдравото зеле обикновено е част от менюто през студения сезон. То върви добре с пушените и сушените меса, свинско месо от бузите и варените колбаси, както и с карамелизирани малки кръгли печени картофи. Пикантното стъбло с къдрави листа може елегантно да се приготви с праз и е изключително вкусно с карамфил и гъша или свинска мас („по холщайнски“). Други популярни ястия с къдраво зеле са зелевите супи и пикантното азиатско зеле в уок тиган. Освен черен пипер и сол, кимионът, индийското орехче и бахарът са особено подходящи подправки за зелето.
Ето как трябва да съхраняваме къдравото зеле
Къдравото зеле може да се съхранява при зеленчуците в хладилника в продължение на около една седмица. Ако искаме да удължим неговата трайност, най-добре е да съхраняваме в плик за запазване на свежестта. Замразяването също е вариант. Заради своите дълги, здрави и къдрави листа, зелето трябва да се почиства и измива особено старателно.
ккал: 37 ккал
Въглехидрати: 2,5 г
Протеини: 4,3 г
Мазнини: 0,9 г
Витамин А: 1447 µg
Витамин B1: 0.1 мг
Витамин B2: 0,2 мг
Витамин B6: 0,25 мг
Витамин C: 105 мг
Витамин E: 1,7 мг
Калций: 212 мг
Желязо: 1,9 мг
Калий: 490 мг
Магнезий: 31 мг
Натрий: 44 мг