Карфиол – малко калории, отличен вкус
Карфиолът принадлежи към семейство Кръстоцветни и е близък роднина на броколите, макар че вкусът му е по-малко пикантен от този на зеления му събрат. Вкусът му е приятен и лек и добре се допълва с леки меса, например пилешко или свинско.
Карфиолът има следните специални свойства
Карфиолът бива наричан още „цветно зеле“ и е зелево растение, както подсказва името му. Той се среща в различни форми. Най-известният вид е белият карфиол, чиито цветни кълнове имат закръглен вид. Среща се в същата форма с виолетов или жълтозелен цвят, но по-рядко. Друг вид карфиол е Романеско. Стъблата му са зелени и растат във формата на кула. Затова често бива наричан цветно зеле.
Откъде произхожда карфиолът?
Родината на карфиола е Азия. Според исторически източници за пръв път се споменава още през VI век от новата ера Растението попада в Европа по време на кръстоносните походи. Семената му са пренесени в Европа и са култивирани първо в Италия, а малко по-късно и във Франция. Най-големите производители на карфиол са Китай, Индия и САЩ. Въпреки това карфиолът е разпространен по целия свят и се отглежда и консумира в много страни. Най-значимите производители в Европа, осъществяващи износ, са Нидерландия, Белгия и Франция.
Каква е сезонността на карфиола?
Реколтата от карфиол се прибира основно от пролетта до есента, при условие че се отглежда на открито. Събирането на реколта от оранжерия е възможно през цялата година. Ако климатът в района на отглеждане е по-мек през зимата, какъвто е случаят в Испания и по цялото средиземноморско крайбрежие, карфиолът се бере на открито и през зимата.
За какво може да се използва карфиолът и как се съхранява?
Карфиолът може да се приготвя по няколко начина. Особено сполучливо е да го сварите в подсолена вода и след това да добавите сос, например запържена заливка. Той е особено подходящ за готвене на пара и за приготвяне на вкусни супи. Възможно е и дълбоко пържене на карфиола, например в тесто, което се практикува предимно в кухнята от далечния Изток.
Как да запазим карфиола свеж?
Карфиолът трябва да се съхранява на хладно място, за предпочитане в отделението за зеленчуци на хладилника. Срокът на годност може да се удължи, ако се опакова в торбичка за запазване на свежестта. Карфиолът може и да се замразява.
Какво съдържа карфиолът
Карфиолът е богат на витамин С. От една страна укрепва имунната система, от друга има позитивно въздействие върху съединителната тъкан. Освен това, зеленчукът е с богато съдържание накалий. Също така, карфиолът е идеална диетична храна, тъй като е с ниско съдържание на калории и въглехидрати.
ккал: 22 ккал
Въглехидрати: 2,3 г
Протеини: 2,5 г
Мазнини: 0,3 г
Витамин А: 2 µg
Витамин B1: 0.1 мг
Витамин B2: 0,11 мг
Витамин B6: 0,2 мг
Витамин C: 69 мг
Витамин E: 0,1 мг
Калций: 22 мг
Желязо: 0,6 мг
Калий: 328 мг
Магнезий: 17 мг
Натрий: 16 мг