Савойско зеле – нежни зелеви листа
В продължение на хиляди години хората по цял високо ценят ползите от зелето. То е много издръжливо, расте почти навсякъде и с него се работи лесно. Същото се отнася и за савойското зеле – то има много по-крехки листа от другите видове зеле и може да се консумира сурово като салата без никакви проблеми.
Прясното савойско зеле има следните специални свойства
Савойското зеле е много популярен зеленчук и принадлежи към разред Кръстоцветни растения. Главата на савойското зеле е кръгла и с вълнообразни листа. Външните листа са тъмнозелени, а сърцевината на зелето е жълтеникава до бяла. Зрялото савойско зеле може да достигне диаметър до 25 сантиметра, а максималното му тегло е два килограма. Напълно узряло, савойското зеле има ароматен, мек и леко орехов привкус. Савойското зеле, реколтата от което се бере в началото на лятото, обикновено има малко по-мек вкус от реколтата от савойско зеле, която е събрана през есенния или зимния сезон.
Откъде произхожда савойското зеле?
Савойското зеле произхожда от средиземноморския регион. То за пръв път се отглежда в големи количества в Италия през XVI в. Постепенно Савойското зеле се разпространява и в Северна Италия и Франция. Савойското зеле обича топъл и сух климат и днес се отглежда главно в Китай, както и в Индия, Русия, а също и в Южна Корея. При благоприятни условия то може да се отглежда и в домашни оранжерии.
Каква е неговата сезонност?
Савойското зеле се счита както за пролетен, така и за есенно-зимен зеленчук. Савойското зеле се продава от март до август и от август до ноември. Извън сезона то се внася, така че предлагане има през цялата година.
За какво може да се използва савойското зеле и как се съхранява?
Савойското зеле се смята за класическа зеленчукова гарнитура за богати ястия като напр. дивеч, агнешко, говеждо или свинско месо. Освен това то е идеално за приготвяне на ароматни супи и яхнии. Класически са и зелевите сърми: при тях силно подправен пълнеж от мляно месо се увива в лист от савойско зеле. След това зелевите сармички се запържват в тиган докато станат хрупкави и се задушават в бульон.
Най-добрият начин да нарежете зелето е следният – махнете покриващите листа, измийте зелето добре, нарежете го на четвъртинки и изрежете твърдия кочан в средата. Савойското зеле се съхранява най-добре на тъмно и хладно място. Така то се запазва свежо в продължение на една до две седмици.
Какво се съдържа в савойското зеле?
Савойското зеле е богато на витамин С; то укрепва имунната система на организма, особено през зимните месеци. Савойското зеле съдържа също големи количества витамин В и различни минерали, които са много полезни за метаболизма. Савойското зеле може да се консумира сурово, като по този начин се приемат повече хранителни вещества.
ккал: 32 ккал
Въглехидрати: 2,92 г
Протеини: 2,78 г
Мазнини: 0,32 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0.06 мг
Витамин B2: 0,06 мг
Витамин B6: 0,16 мг
Витамин C: 49,6 мг
Витамин E: 2,5 мг
Калций: 64 мг
Желязо: 0,55 мг
Калий: 236 мг
Магнезий: 12 мг
Натрий: 9 мг