Орехово масло – по-изискани салати
Ореховото масло е висококачествено растително масло, което се получава от узрелите, частично изпечени ядки на ореховото дърво. Обикновено има светложълт до златистожълт цвят и е сравнително фино.
Ореховото масло притежава следните специални характеристики
Ореховото масло е бледо жълто и има интензивен ядков вкус. Това висококачествено масло отдавна играе важна роля в приготвянето на различни ястия във френската кухня. Същевременно с това то е широко разпространено и в международната кухня.
Откъде произхожда ореховото масло?
Орехът е култивиран от хората като полезно растение преди повече от 9000 години. Първоначалният му произход е Централна Азия, но впоследствие е пренесен и в Европа през Гърция, а заедно с емигрантите орехът достига до САЩ, по-конкретно до щат Калифорния. Там са открити отлични условия за отглеждането му. Така в средата на миналия век се появяват първите орехови плантации. В наши дни Калифорния е основен доставчик на орехи.
Каква е сезонността на ореховото масло?
Реколтата от орехи се събира през септември и октомври. От едно дърво се добиват около 50 килограма орехи годишно.
За какво може да се използва ореховото масло и как се съхранява?
Тъй като точката на горене на ореховото масло е много ниска – около 130 градуса Целзий, то не трябва да се загрява, ако е възможно. Поради това е неподходящо за пържене или готвене. Въпреки това то е идеален избор за овкусяване на салати. Дозира се пестеливо, тъй като интензивният орехов вкус много бързо поглъща по-слабите аромати.
Ето как ореховото масло може да остане прясно по-дълго
В идеалния случай ореховото масло се съхранява на хладно и тъмно място. Подходящи места например са тъмният килер или хладилникът. При неправилно съхранение, особено на силна слънчева светлина, срокът на годност се съкращава драстично и маслото гранясва. Неотвореното орехово масло има срок на годност между 6 и 12 месеца (в зависимост от производствения процес). Отворените бутилки обаче трябва да се използват бързо.
Ето какво съдържа ореховото масло
Орехите съдържат приблизително 8% наситени мастни киселини, 20% мононенаситени мастни киселини и около 72% полиненаситени мастни киселини.
ккал: 900 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 0 гр
Мазнини: 100 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0 мг
Витамин В2: 0 мг
Витамин В6: 0 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 8 мг
Калций: 0 мг
Желязо: 0 мг
Калий: 1 мг
Магнезий: 0 мг
Натрий: 0 мг