Говежди стек – перфектен за скара
Знаете ли, че не съществува „типичен“ говежди стек? Популярни стекове от говеждо месо са например рамстек, филе, антрекот, рибица или пържола от хълбока. Те се различават по размер, дебелина и част от животното месо, от която са изрязани.
Говеждият стек притежава следните специални характеристики
Говеждият стек е подходящ за пържене или печене на грил. Съществуват много различни видове пържоли, които се различават по дебелина и време на приготвяне. С някои малки изключения, в тях няма кости и месото им е много крехко. Говеждият стек се различава по вкуса, мраморирането на месото и съдържанието на мазнини. Той обикновено е около 19 грама и 271 килокалории на 100 грама месо. Съдържа жизненоважни минерали и витамини като желязо, магнезий, витамин В12 и В6.
Откъде произхожда говеждия стек?
Днешните говеда произхождат от евразийския зубър. Качеството на говеждия стек зависи от произхода и отглеждането на животното и се различава в зависимост от това от коя част на животното са взети. Съществуват следните видове говежди пържоли: Вратна пържола, пържола от бут, антрекот, Т-бон стек, рамстек. Популярни разновидности са стек от рибица и рамстек. Стекът от рибица се получава от горната част на ребрата – от предната част на животното. Той е особено сочен и крехък. Рамстекът се изрязва от задната част на животното и има доста твърда консистенция.
Кога е сезонът на говеждия стек?
Говеждият стек се предлагат през цялата година. Предлага се пресен, пакетиран и замразен.
За какво може да се използва говеждия стек и как се съхранява?
Ето как се приготвя говеждия стек
Преди приготвяне, стекът своевременно се изважда от хладилника. След това месото се подсушава и се слага в тиган с малко олио за пържене. Температурата трябва да е 180 градуса Целзий, за да стане пържолата хрупкава. Времето за печене зависи от дебелината и теглото на парчето, но трябва да е кратко. Месото не трябва да се препича, защото в противен случай става много твърдо. След това може да се постави във фурната. Оставя се на ниска температура (около 95 градуса Целзий), докато стане готово.
Как да съхранявате правилно говеждия стек?
Говеждият стек се съхранява охладен в хладилник при температура от четири до седем градуса Целзий. Обработва се в рамките на три до пет дни. Освен това трябва да бъде опакован в суха и херметично затворена опаковка. За да удължите срока на годност на говеждия стек, можете да го замразите. Много добър вариант за това е вакуумирана опаковка. Във фризера издържа от два до три месеца. Замразеното месо трябва да се размрази в хладилника.
Ето какво съдържа говеждия стек
Говеждият стек, както и говеждото филе, са едни от най-добрите разфасовки на говеждото месо. Месото съдържа жизненоважни витамини и минерали. От голямо значение за организма са витамините В2, В3, В6 и В12, както и калцият, магнезият, калият, цинкът и желязото.
ккал: 163 ккал
Въглехидрати: 0,05 гр
Протеини: 29,53 гр
Мазнини: 4,81 гр
Витамин А: 0,02 µg
Витамин B1: 0,1 мг
Витамин В2: 0,17 мг
Витамин В6: 0,48 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,58 мг
Калций: 7 мг
Желязо: 3,22 мг
Калий: 387 мг
Магнезий: 29 мг
Натрий: 253 мг