Говеждо мляно месо – наситен, пикантен вкус
Мляното говеждо месо се състои от обезкостено мускулно месо, което обикновено се предлага едро или ситно нарязано. Приготвя се лесно и е чудесно идея за множество апетитни ястия.
Говеждото мляно месо притежава следните специални характеристики
Говеждото мляно месо представлява говеждо месо, което е раздробено с машина за кайма или месомелачка. Характеризира се с високо съдържание на желязо – около 1,92 милиграма на 100 грама месо. Съдържа също цинк и витамин В12. Неговият вкус е интензивен и ароматен. Прясното говеждо месо има тъмночервен оттенък, а по-старото и слабо или леко развалено месо е светло кафяво до средно кафяво.
Откъде произхожда говеждото мляно месо?
Днешните говеда произхождат от евразийския зубър. Говеждото мляно месо е смляно сурово мускулно месо. Класически рецепти с мляно месо са например спагети болонезе или кюфтета.
Кога е сезонът на говеждата кайма?
Говеждата кайма се предлага през цялата година.
За какво може да се използва говеждото мляно месо и как се съхранява?
В повечето домакинства, чийто членове не са вегани или вегетарианци, мляното месо е незаменим продукт. Използва се в много ястия, независимо дали става дума за класическите спагети болонезе, кюфтета или традиционни регионални специалитети. Мляното говеждо месо често се използва и за запеканки и пълнени чушки или тиквички.
Ето как да съхраняваме говеждото мляно месо
Добре е прясното мляно месо да се приготвя в деня на покупката или според срока на годност. Съхранява се в хладилник при температура от два до четири градуса. Оптималното решение би било прясното месо да се прехвърли от опаковката в кутия. Замразеното мляно месо трябва да бъде опаковано и поставено във фризера веднага след покупката. След това може да се съхранява за период до шест месеца. Мляното говеждо месо трябва да се сготви добре. Предлага се и за сурова консумация – например под формата на тартар, но трябва да бъде специално етикетирано за това и да се консумира възможно най-скоро.
Ето какво съдържа говеждото мляно месо
Мляното говеждо месо е с традиционно съотношение от 70 процента постно месо и 30 процента мазнини. То е богато и на витамини и минерали и съдържа желязо, калций, магнезий и витамини В6 и В12.
ккал: 207 ккал
Въглехидрати: 0,09 гр
Протеини: 20,5 гр
Мазнини: 14 гр
Витамин А: 0,02 µg
Витамин B1: 0,05 мг
Витамин В2: 0,23 мг
Витамин В6: 0,2 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,39 мг
Калций: 6 мг
Желязо: 2,24 мг
Калий: 363 мг
Магнезий: 24 мг
Натрий: 71 мг