Чушки – подправка и пиршество
Чушките принадлежат към семейството на картофовите растения. Плодът и растението са познати още като пипер. От ботаническа гледна точка това е плод, а не шушулка, както повечето хора предполагат. Плодовете се различават по цвят, размер и пикантност.
Чушките има следните специални свойства
Разграничаваме сладки и люти чушки. При сладките чушки цветовете на шушулките показват съответната степен на зрялост. Зелените шушулки все още не са узрели, жълтите и оранжевите могат да останат по-дълго на храста, а червените са достигнали пълна зрялост. Освен типичните по форма чушки съществуват и доматени чушки с форма на домат, продълговати тесни заострени чушки, както и сладки, кафяви, т.нар. шоколадови чушки.
Зелените чушки имат по-тръпчив вкус от жълтите, а червените чушки са с наситен и леко сладък вкус. Малките люти чушки, като например чили чушките, се изсушават и често се смилат на прах след това. Веществото, обуславящо пикантността и лютивината на лютите чушки, се нарича „капсаицин“. Неговата концентрация варира значително.
Откъде произхождат чушките?
Първоначално чушките са с произхожд от Централна и Южна Америка. Благодарение на птиците те достигат до южните части на САЩ. Дивите видове чушки са били култивирани 7000 години преди Новата ера. Около 2000 години по-късно се появяват и първите култивирани видове. След второто си пътуване до Америка, Колумб донася плодове, които се отглеждат в Испания. Оттам чушките скоро стават широко разпространени и познати навсякъде, благодарение на все по-разрастващата се световна търговия. Те също така допълват известните до тогава люти подправки, например черния пипер и стават неразделна част от кухнята.
Каква е нейната сезонност?
Отглеждането на чушки е широко разпространено по цял свят, така че вносните продукти са достъпни през цялата година.
За какво може да се използват чушките и как се съхранява?
Сравнително малко зеленчуци са толкова универсални, колкото плодовете на сладките чушки. Вкусът им е чудесен в суров вид, на пара, задушени, печени, на скара или след варене. Класиката в кухнята включва пиперки, пълнени с кайма; те са също толкова популярни, ако са пълнени с прясно сирене или с ориз. Ако се съхраняват в хладилник, сладките чушки остават свежи в продължение на две седмици. Пикантните червени чушки се използват за овкусяване след етапи на приготвяне, например сушене, смилане и смесване, в зависимост от тяхната лютивост.
Какво се съдържа в чушките
Сладките чушки са с ниско съдържание на въглехидрати и калории. Червените чушки са с най-високо съдържание на витамини. Изобилното съдържание на витамини, по-специално на витамин А и витамин С, подпомага собствените защитни механизми на организма и спомага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания.
ккал: 43 ккал
Въглехидрати: 6,4 г
Протеини: 1,3 г
Мазнини: 0,5 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,04 мг
Витамин B2: 0,12 мг
Витамин B6: 0,45 мг
Витамин C: 140 мг
Витамин E: 2,9 мг
Калций: 10 мг
Желязо: 0,55 мг
Калий: 260 мг
Магнезий: 14 мг
Натрий: 5 мг