Патладжан: растение в нощни цветове
Патладжанът е растение с плодове, което принадлежи към семейство Картофови (Solanaceae) Първоначално е внесен от Индия. Патладжанът първоначално е бил наричан „плод-яйце“, тъй като първите разпространени сортове са именно плодове с бял цвят и размерите на кокоше яйце.
Патладжанът има следните специални свойства
За патладжана (Solanum melongena) е характерна бялата вътрешна месеста част с леко гъбеста консистенция, с множество малки семена в средата. Кората им е лилава, сравнително твърда, но тънка. Дължината на патладжаните може да достигне до 50 см, а теглото им – до 500 грама.
Класически ястия от средиземноморската кухня
Патладжанът е класическо ястие от средиземноморската кухня. В суров вид обаче е негоден за консумация, тъй като съдържа множество горчиви вещества. Богатият средиземноморски вкус на патладжана реализира своя потенциал само при печене във фурна, печене на скара или задушаване.
Откъде произхожда патладжанът?
Патладжанът (наричан още плод-яйце) идва от Индия или Китай. В тези региони той се отглежда много преди християнската епоха. Патладжанът постепенно достига до Средиземноморието по Пътя на коприната, а по-късно се разпространява и до Централна Европа. Междувременно патладжани започват да се отглеждат по цял свят. Водещите страни в отглеждането му са Италия, Испания, Турция, Индия, Тайланд и Китай.
Кой е върховият сезон на патладжана?
Топлолюбивият патладжан е класически летен зеленчук с върхов сезон от август до октомври. В този период реколтата от растението се прибира на ръка или с машина. Събраните патладжани се продават пресни или се преработват в различни хранителни продукти. Патладжан се предлага през цялата година. Това е възможно основно поради факта, че се отглежда или се внася по цял свят.
За какво може да се използва патладжанът и как се съхранява?
Патладжанът е популярен зеленчук за печене на скара, който се използва в средиземноморските салати. Той е популярен като гарнитура в месни и вегетариански ястия съссирене от краве или овче мляко.
Как да съхраняваме патладжана?
Патладжаните не обичат твърде ниски температури. Поради това хладилникът е неподходящо място за съхранението им. Най-добре е зеленчуците да се съхраняват добре опаковани във въздухопропускливи найлонови торбички на хладно и тъмно място в продължение на не повече от седмица. Патладжаните не трябва да се съхраняват непосредствено до домати или ябълки. Те отделят етилен, наричан още узряващ газ, към който патладжаните също са чувствителни.
Какво се съдържа в патладжана
Патладжанът е изключително нискокалоричен зеленчук и идеална храна за диета. Зрелите патладжани съдържат множество витамини от група В, които са особено полезни за метаболизма.
ккал: 17 ккал
Въглехидрати: 2,5 гр
Протеини: 1,2 гр
Мазнини: 0,2 гр
Витамин А: 7 µg
Витамин B1: 0,04 мг
Витамин B2: 0,04 мг
Витамин B6: 0,08 мг
Витамин C: 5 мг
Витамин E: 0,03 мг
Калций: 13 мг
Желязо: 0,4 мг
Калий: 224 мг
Магнезий: 11 мг
Натрий: 3 мг