Авокадо: полезни мазнини без напълняване
Вземи тази малка енергийна бомба! С относително високото си съдържание на мазнини, мекото авокадо не само засища и подобрява вкуса на многобройни ястия, но и съдържа множество ценни съставки. Защо този тропически плод с право бива наричан суперхрана, как се постига идеалната степен на зрялост и какво може да се приготви с негова помощ в кухнята? Съвети и трикове за авокадото.
Какво представлява авокадото?
Богато на мазнини, кремообразно, с приятен ядков вкус: Това е вкусният плод на дървото авокадо, произхождащо от Мексико, който едва в последните години навлезе широко в ежедневието. Месестата част на плода, която е подходяща за мазане, е почти неразделна част от всяка закуска, служи за естествено допълнение към салатите като засищаща растителна храна, а кадифената му текстура го прави предпочитана съставка на домашно приготвените дипове от авокадо. Ацтеките наричат авокадото „ахуакатл“ – „маслото на гората“, заради високото съдържание на мазнини. В Германия първоначално го наричат и „маслен плод“.
Ботаническа класификация и произход на авокадото
Изглежда като плод, но му липсва сладост, затова на вкус прилича по-скоро на зеленчук – и въпреки това: Според ботаническата класификация авокадото е ягодоплодно растение.
Ботаническо описание
Авокадото (Persea americana) принадлежи към семейство лаврови. Вечнозеленото храстовидно дърво достига височина от 15 до 20 метра. Едрите, лъскави листа достигат до 45 см на дължина. Отличават се с тъмнозелен до зелено-кафяв цвят, а плодовете имат от сферична до крушовидна форма. В зависимост от сорта те достигат размери до 12 сантиметра. Обвивката на авокадото може да бъде гладка или грапава, с тъмнозелен, червеникавокафяв или почти черен цвят. В центъра на жълтата до зеленикава на цвят месеста част, която е с различна твърдост, се намира голяма кафява костилка – семето на авокадото.
Авокадо: Плод от южните части на Мексико
Топлината е задължителна! Минималното слънцегреене за добър растеж на авокадото е 2000 часа. Препоръчителни са дори между 3000 и 3500 часа. Не е изненадващо, че домът на дървото авокадо са южните части на Мексико. Там то се отглежда от около 10000 години. Испанските конквистадори пренасят авокадото до Карибите, а след това до Южна Америка. То достига до Африка и Азия едва през XIX век. От началото на XX век се отглежда и в Средиземноморския регион. Днес то се отглежда в цял свят, а на европейския континент се среща главно в района на облените от слънчева светлина испански градове Малага и Гранада, както и в Португалия и Гърция.
Хранителни стойности на авокадото
Авокадото съдържа повече от 23 грама мазнини на 100 грама, което е една от най-високите стойности при плодовете. Освен това осигурява на организма сравнително голямо количество калории. Таблицата с хранителни стойности показва какво още може да предложи.
Хранителни стойности за 100 г
Калории | 221 kcal |
Белтъчини | 1,9 g |
Мазнини | 23,5 g |
Въглехидрати | 0,4 g |
Витамин А | 12 µg |
Витамин С | 13 mg |
Витамин Е | 1,3 mg |
Калций | 12 mg |
Калий | 487 mg |
Магнезий | 29 mg |
Полезно ли е авокадото?
Авокадото се превръща в суперхрана в чинията. Това се дължи на няколко неща: На първо място, то съдържа редица важни витамини и е с високо съдържание на ненаситени мастни киселини. На второ – заради състава си е добър помощник при специални видове хранителни режими и има дълготрайно засищащо действие. Обобщихме най-добрите свойства на този енергиен плод.
Авокадото е богато на ненаситени мастни киселини
Някои специалисти по храненето твърдят, че ненаситените мастни киселини в авокадото могат да помогнат на организма да стопи излишните мазнини. Основната причина за това вероятно е ензимът липаза, който контролира изгарянето на мазнините по време на храносмилането и в крайна сметка ускорява разграждането им. Ненаситените мастни киселини имат репутацията на вещества, които стимулират концентрацията и подобряват паметта.
Нисковъглехидратни плодове за нисковъглехидратната диета
Няма универсална тайна рецепта за отслабване с дългосрочен ефект. В крайна сметка най-важното винаги е да се намери здравословен баланс между диета и физическо натоварване, съобразен с индивидуалните потребности. Някои хора, които желаят да загубят тегло, се кълнат в нисковъглехидратна диета, основаваща се на намален дневен прием на определени видове въглехидрати. Тъй като авокадото съдържа малко въглехидрати, то е точно толкова подходящо, колкото и другите нисковъглехидратни плодове.
Маслото от авокадо е подходящо за пържене
Въпреки че маслото, произведено от месестата част на авокадото, е истински универсален продукт в кухнята, малцина в Германия го познават. То е с много по-мек вкус от фъстъченото масло или зехтина, има маслена, ядкова нотка и може да се нагрява до 250 градуса по Целзий без димене. Именно тази висока точка на димене прави жълто-зеленото, леко мътно масло от авокадо идеално за пържене. Същевременно, подобно на другите растителни масла, то се отличава със съдържанието на ненаситени мастни киселини, както и витамин А и витамин Е.
Отглеждане и събиране на авокадото
До неотдавна авокадото все още се смяташе за лукс и се намираше трудно. Днес този деликатен плод е достъпен през цялата година. В зависимост от сезона достига до нас от различни региони, в които се отглежда.
Отглеждане на авокадо
Авокадото все още се отглежда предимно в плантации в Централна и Южна Америка, но се култивира и в Калифорния, Океания, Израел и Южна Испания. За да вирее добре, то се нуждае от достатъчно слънчева светлина, валежи между 1200 до 1600 милиметра годишно и рохкава, умерено влажна почва, за да се предотврати загниването на корените.
Събиране на реколтата и сезонност на авокадото
Младите дървета авокадо дават първите си зрели плодове след четири до пет години. След седем до девет месеца те сами падат от дървото или се берат за продажба, въпреки че и в двата случая все още не са узрели за консумация. Авокадото се числи към групата на доузряващите плодове. За да се гарантира, че ще пристигнат невредими в страните вносителки, те се опаковат внимателно и се охлаждат по време на дългия им път.
Общо 50 000 тона от продаваните в Германия авокадо идват от Израел, Чили, Перу и Южна Африка. Около 20 000 тона се доставят през страни от ЕС, например по маршрут през Испания или Нидерландия. Въпреки че държавата с умерен морски климат няма нищо общо с производството на слънчевия плод, тя се е превърнала във втория по големина вносител и най-големия износител на закупено авокадо през 2020 г.
Отглеждане на авокадо у дома: Отглеждане на авокадо от костилка
Достатъчно е да посееш една семка и готово! От нея израства истинско дърво. С авокадото лесно се постига това, за което децата иначе само могат да мечтаят, когато похапват плодове. Съществуват два начина за отглеждане на растението от костилка:
1.) Отглеждане на авокадо от костилка в саксия. За целта костилка от авокадото се поставя заровена до половината в смес от пясък и пръст за цветя. Самата саксия се поставя на топло и светло място без постоянна пряка слънчева светлина, полива се редовно и почвата се поддържа влажна.
2.) Отглеждане на авокадо от костилка във водна чаша.
- Външният слой на костилката от авокадо се срязва по дължина.
- Отстрани на костилката под лек ъгъл се поставят четири клечки за зъби, за да може тя да се задържи на място в стъклената чаша.
- Чашата се пълни с вода, докато покрие дъното на костилката. Избира се топло и слънчево място.
- Водата се сменя редовно. Корените и леторастите се появяват след четири до осем седмици.
- Растението авокадо може да се премести в саксия веднага след като смени четири до шест листа. Диаметърът на саксията трябва да е около 25 сантиметра, а костилката да е наполовина покрита с почва.
Какви сортове авокадо има?
Съществува повече от един сорт авокадо. Отглеждат се общо около 400 сорта, но всички произлизат от три първоначални типа: мексиканският тип, известен с малките си плодове с тънка обвивка; гватемалският тип, характеризиращ се с големи, тежки плодове, дебела и груба обвивка и по-малка костилка; както и западноиндийският тип. Този тип дава едри плодове, има голяма костилка и гладка обвивка. Някои сортове са истински гиганти с тегло надхвърлящо два килограма. В немскоговорящите страни най-разпространени са сортовете авокадо Хас и Фуерте. Тук те, както и някои други видове сортове, са представени накратко.
Сортът Хас е с тъмновиолетов до черен цвят
С теглото си от 140 до 400 грама авокадото от сорта Хас е сравнително малко. Формата му по-скоро е кръгла до яйцевидна, има жълта месеста част и дебела и грапава обвивка, която е тъмнокафява до черна на цвят и потъмнява в процеса на зреене. Сортът е създаден като случайна мутация в градината на калифорнийския пощальон Рудолф Хас през тридесетте години на XX век. Плътният му ядков и интензивен вкус е въпрос на истински късмет. Отличава се също с високо маслено съдържание. По-голямата част от сорта авокадо Хас се доставя в Германия от Чили.
Сортът Фуерте е зелен на цвят и има крушовидна форма
Този сорт произхожда от Мексико. Крушовидната форма на сорта Фуерте е резултат от кръстоска между мексиканския и гватемалския тип. Той се характеризира с наситено зелена, гладка обвивка и тясна шийка. Има мек вкус и кремообразна, светложълта месеста част, която в близост до кората става зеленикава на цвят. Плодът е с тегло между 250 и 450 грама.
Сортът Набал е с гладка кора и кръгла форма
Средният по големина сорт Набал, произхождащ от Антигуа, е известен с по-ниското си съдържание на мазнини в сравнение с други сортове авокадо. Забележителна е и почти кръглата форма на зеления, гладък плод, който принадлежи към гватемалския тип. Месестата част е зеленикаво-жълта, а обвивката е твърда. Сортът Набал обикновено произхожда от Израел и тежи между 450 и 850 грама.
Мини-авокадо – малко и без семки
Малко, с форма на краставица и без семки. Мини-авокадото, с дължина от пет до осем сантиметра, известно още като коктейлно авокадо, е атракция в секцията за плодове и зеленчуци, но не само заради свръх-малките си размери. След разрязване или изстискване, подобно на пастет, то предлага вкусна кремообразна месеста част с лек аромат. От него има големи количества. Причината за това е, че мини-авокадото се образува от неоплодени цветове, предимно от сорта Фуенте, съответно няма голяма костилка. Отглежда се предимно в Калифорния, Израел и Южна Африка.
Купуване и съхранение на авокадо
Все още леко нагарча, по-скоро е безвкусно или има наситен, плътен вкус? Авокадото придобива специфичния си вкус едва след узряване. В зависимост от това дали желаеш вкусният плод да се озове в сандвича ти още в деня, в който си го купил, или предпочиташ да го запазиш свеж у дома в продължение на няколко дни, има някои препоръки, които ще ти помогнат при избора и съхранението му.
Как се разпознава зрялото авокадо?
Ето как можеш да направиш тест за зрялост. Ако авокадото поддава леко при натиск в ръката ти, но без да се смачква, то е готово за консумация. Друг признак, че авокадото е узряло, е когато малката дръжка лесно се издърпва и отделя от месестата част. В зависимост от сорта, обвивката също може да даде ценни насоки за това дали плодът вече е готов за домашна консумация с перфектен вкус или е по-добре да го оставиш да престои. Докато при авокадото от сорта Хас обвивката почернява в процеса на узряване, черните петна по зеления сорт Фуерте по-скоро показват, че плодът е развален. Още един съвет. Ако обвивката на сорта авокадо Хас е не само грапава, а силно набръчкана, значи плодът е презрял.
Съвети за съхранение на авокадото
Ако авокадото е все още много твърдо, по-добре го остави да узрее на стайна температура. Нетърпеливите могат да ускорят процеса, като поставят плода в торбичка заедно с ябълка. Така се отделя ускоряващият зреенето на авокадото газ етилен. Нарязаните плодове се съхраняват в хладилник. Ако не искаш месестата част да покафенее, можеш да нанесеш изстискан лимонов сок върху отрязания край и да запазиш половинката с костилката. Дори напълно узрялото авокадо може да се съхранява в хладилника в продължение на около три дни. Студът забавя процеса на зреене.
Как може авокадото да се използва в кухнята?
Кожестата обвивка на авокадото не се яде, но кремообразната му месеста част е истинска наслада. Само с няколко лесни стъпки суровата вътрешност на авокадото може да се превърне в ароматен крем за намазване върху хляба, дип, добавка към салатата или карпачо. Може да послужи и като вкусна съставка в зелено смути, дресинг или сос за паста.
Съвети за правилно приготвяне на авокадо: Ето как става
- Авокадото се измива под течаща вода, така че да се предотврати попадане на бактерии от обвивката в месестата част при разрязване.
- Плодът се разрязва с нож по дължина и по цялата обиколка до костилката.
- Двете половини на авокадото се завъртат една спрямо друга. Това улеснява разделянето на половинките.
- Костилката се отстранява с помощта на супена лъжица и се издълбава месестата част покрай обвивката.
- В зависимост от начина на приготвяне, месестата част се нарязва на кубчета, резени или се намачква с вилица.
Гуакамоле – най-популярният крем от авокадо.
За онези случаи, в които ти се ще да добавиш малко вкус. Когато едно авокадо е наистина узряло и месестата му част е изключително кремообразна, то може да се използва за приготвяне на ароматни дипове. Гуакамолето вероятно е най-известният дип от авокадо. Вкусното пюре се използва не само за пълнеж на тортиля, но има чудесен вкус с хрупкав чипс от тортиля или просто върху хляб с яйце. Необходими са само няколко основни съставки.
Приготвяне на гуакамоле – рецепта стъпка по стъпка.
- Месестата част се отделя от обвивката с помощта на лъжица, поставя се в купа и се намачква добре с вилица.
- Чесънът се накълцва ситно, а доматите се нарязват на малки кубчета, след което се добавят към пюрето от авокадо.
- Подправя се на вкус със сок от лайм и сол.
Вкусни рецепти с авокадо
С авокадо в кухнята никога не е скучно. Независимо дали с чери домати, зелен лук, шунка от сьомга и зърнесто прясно сирене, на пюре в кремообразен, лек дресинг или като слой върху ароматен сандвич с барбекю. Ето няколко вкусни рецепти с авокадо.