Осолено говеждо – обилно осолено месо
Осоленото говеждо е приготвян от говеждо месо деликатес, който се произвежда от векове. Името идва от японски език, като в превод означава „консервирано говеждо месо“. Консервираното говеждо може да се сервира топло или студено:
Осоленото говеждо притежава следните специални характеристики
Консервираното говеждо има вкус на пикантно говеждо. То е нарязано и сварено осолено говеждо месо. След варенето в собствен сос месната субстанция се желира, като се образува плътна и трудна за рязане форма. Консервираното говеждо месо се приготвя от мускулно месо, например телешки гърди.
Какво е общото между осоленото говеждо и пачата?
Немското говеждо осолено месо, наричано още „крафтфлайш“, също се продава в кутии, но за разлика от оригинала, то включва нарязано на кубчета и затоплено говеждо месо в аспик, а не в собствен сок. За постигане на желаната твърдост при рязане, в този вариант може да се добави и желатин. Често може да се намери под формата на колбаси в хладилните витрини, въпреки че вече почти никой не знае истинското му име „осолено говеждо“. Обикновено се продава под името „пача“.
Откъде произхожда осоленото говеждо?
Първоначалното наименование на сушеното месо е бил оосолено говеждо. Не е ясно дали този вид консервирано месо за пръв път идва от Англия или от Централна и Източна Европа. С началото на консервната промишленост започват големи доставки на консервирано говеждо месо, главно от Ирландия. Аржентина и Бразилия също са големи съвременни производители на говеждо месо.
Кога е сезонът на осоленото говеждо?
Консервираното говеждо месо се предлага през цялата година.
За какво може да се използва осоленото говеждо и как се съхранява?
Въпреки че е съвсем проста и обичайна ежедневна храна, говеждото месо е имало и все още има статут на деликатес. В Ирландия, например, традиционно се консумира със зеле, а в Нова Англия се смята за деликатес и празнична храна за Деня на Свети Патрик. През XIX век ирландското говеждо със зеле дори става неразделна част от менюто на множество гранд хотели в САЩ. В наши дни най-известната и „важна“ употреба на говеждото със зеле вероятно е в сандвича „Рубен“. Консервираното говеждо месо може да се съхранява дълго време на хладно място. Може да се замрази и във вакуумна опаковка.
Какво съдържа осоленото говеждо месо?
Консервираното говеждо месо съдържа калций, желязо, магнезий и витамин В3, който играе важна роля за различни метаболитни процеси в организма.
ккал: 141 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 21,7 гр
Мазнини: 6 гр
Витамин А: 0,01 µg
Витамин B1: 0,03 мг
Витамин В2: 0,1 мг
Витамин В6: 0,14 мг
Витамин С: 12 мг
Витамин Е: 0,15 мг
Калций 33 мг
Желязо: 2,5 мг
Калий 131 мг
Магнезий: 15 мг
Натрий 833 мг