Ростбиф – сочно и ароматно печено
Ростбиф се изрязва от средната част на гърба на говедото и се намира между ребрата и бута. Под него, от вътрешната страна на бута, се намира филето.
Ростбифът притежава следните специални характеристики
Ростбифът е част от задната четвъртина на говедото. Това е най-външната лумбална мускулна тъкан, която е отделена от лумбалните и гръдните прешлени и от опашната кост при последния лумбален прешлен. Разграничават се печеното говеждо кръгло филе или контрафиле от гърба, което е известно също като ентрекот или бут. Наред с говеждото филе, ростбифът е един от най-скъпите говежди късове месо.
Ростбифът съдържа около 107 килокалории на 100 грама. Освен важни витамини, говеждото месо съдържа и висококачествени минерали като желязо, магнезий и калций. Ростбифът се пече във фурната на умерена температура, но може да се нареже и студен и да се намаже с хрян или сос тартар.
Откъде произхожда ростбифът?
Днешните говеда произхождат от евразийския зубър. Ростбифът може да се намери в кръгла или плоска форма. Кръглото филе е част от по-малко тлъстото месо на антрекота. Плоското филе е от контрафилето на гърба.
Кога е сезонът на ростбифа?
Ростбифът се предлага през цялата година.
За какво може да се използва ростбифът и как се съхранява?
Ростбифът се приготвя цял и нарязан на парчета за печене. Тук ще открием различни начини за приготвянето му, в зависимост от региона. Може да се изпече до розово и/или да се задуши във фурната при умерена температура. Така месото остава крехко, сочно и ароматно.
Печеното говеждо под формата на цяло парче се сервира като:
- Ростбиф по бретонски
- Ростбиф по английски
- Ростбиф с целина
Нарязаният ростбиф се предлага в следните варианти:
- Ростбиф по италиански
- Ростбиф по швабски
- Ростбиф „Естерхази“
- Зауребратен „Уестморленд“
- Печено говеждо по руски
Студеното печено говеждо месо се нарязва на слайсове и се намазва с хрян или сос тартар.
Как да запазим печеното говеждо прясно?
Ростбифът се съхраняват в хладилник при температура от четири до седем градуса Целзий. Обработва се в рамките на три до пет дни. Освен това трябва да бъде опакован в суха и херметична опаковка. Месото може да се замрази и да се съхранява два до три месеца. Много добър вариант за това е вакуумирана опаковка. Замразеното месо трябва да се размрази в хладилника.
Ето какво съдържа ростбифът
Заедно с филето от говеждо, ростбифът е една от най-добрите разфасовки на говеждото месо. Месото съдържа жизненоважни витамини и минерали. От голямо значение за организма са витамините В2, В3, В6 и В12, както и калцият, магнезият, калият, цинкът и желязото.
ккал: 130 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 22,45 гр
Мазнини: 4,45 гр
Витамин А: 0,01 µg
Витамин B1: 0,09 мг
Витамин В2: 0,16 мг
Витамин В6: 0,19 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,48 мг
Калций: 3 мг
Желязо: 1,99 мг
Калий: 356 мг
Магнезий: 23 мг
Натрий: 55 мг