Нискомаслена заквасена сметана: универсална добавка
Нискомаслената заквасена сметана е незаменима класика в кухнята. В много части на Австрия тя се нарича просто „заквасена сметана“. За разлика от сладката сметана, тя се произвежда чрез подкиселяване в процеса на производство.
Какво представлява нискомаслената заквасена сметана?
Нискомаслената заквасена сметана е млечен продукт, който се получава при ферментирането на сметана с млечнокисели бактерии. Чрез ферментацията сметаната става леко кисела и с по-гъста консистенция.
Какъв е вкусът на нискомаслената заквасена сметана?
Нискомаслената заквасена сметана има киселеещ, кремообразен вкус, нещо като смес от пълномаслен йогурт и кефир.
Как се произвежда нискомаслената заквасена сметана?
Преди изобретяването на центрофугата, приготвянето на бита сметана е било трудна работа. Във фермите млякото е трябвало да се бие, докато топчетата масло се отделят от течните съставки и изплуват на повърхността. Едва след това е било възможно да се отдели получената сметана. В индустриалното производство тази дейност вече се извършва от големи центрофуги. Чрез центрофугиране на млякото мазнината, каймакът, се отделя от останалата течност. След това към каймака се добавя определен вид млечнокисели бактерии, които го правят по-стегнат и кисел.
Нискомаслена заквасена сметана, кисела сметана, крем фреш и пълномаслена заквасена сметана Каква е разликата?
Толкова много продукти, които от една страна са сходни, а от друга се различават. Сега ще научиш кои са те.
Нискомаслена заквасена сметана и кисела сметана: Едно и също ли е?
Нискомаслената заквасена сметана и киселата сметана са един и същ продукт, който има различни популярни наименования в зависимост от региона. В Австрия и Южна Германия наименованието „кисела сметана“ се среща по-често, отколкото в Северна Германия.
Каква е разликата между пълномаслената заквасена сметана и нискомаслената заквасена сметана?
Съдържанието на мазнини в пълномаслената заквасена сметана е доста по-високо: Според вида на заквасената сметана, тя съдържа 20 до 30 процента мазнина. Освен това заквасената сметана се стерилизира при ултрависока температура с цел по-голяма трайност.
Каква е разликата между крем фреш и нискомаслената заквасена сметана?
Крем фреш много прилича на пълномаслената заквасена сметана, но съдържа минимум 30 процента мазнини и не се загрява.
Каква е разликата между сладката сметана и нискомаслената заквасена сметана?
Сладката сметана е изходният продукт, от който се произвежда заквасената сметана. Между другото, тя не се подслажда, а се нарича така, за да се разграничи от заквасената сметана. Битата сметана или сладката сметана също има относително висока масленост (около 30 процента) и значително по-течна консистенция.
Какво съдържа нискомаслената заквасена сметана?
Сметаната, независимо дали е бита или заквасена, не е подходящ продукт за поддържане на стройна фигура. Въпреки това, има витамини, напр. A, D, E и K, които са мастноразтворими и могат да се усвоят от организма само ако едновременно с тях се добави малко мазнина. Заквасената сметана е богата на витамин А, витамин В, витамин С, витамин Е, калий, калций, фосфор, цинк и желязо
За информация: 100 грама нискомаслена заквасена сметана съдържат около 3,5 грама лактоза. За хората с лактозна непоносимост има продукти без лактоза. За сгъстяване при тях се използва например гума от рожкови семена (гума локуст бийн).
Калории: 117 kcal
Въглехидрати: 3,7 g
Белтъчини: 3,1 g
Мазнини: 10 g
Витамин А: 120 µg
Витамин B1: 0,04 mg
Витамин B2: 0,16 mg
Витамин B6: 0,02 mg
Витамин С: 1 mg
Витамин Е: 0,5 mg
Калций: 110 mg
Желязо: 0,1 mg
Калий: 158 mg
Магнезий: 12 mg
Натрий: 58 mg
Полезна ли е нискомаслената заквасена сметана?
Както в повечето млечни продукти, в нискомаслената заквасена сметана също има някои полезни хранителни вещества, между които калций, витамин А, витамини от група В, белтъчини и фосфор. Разбира се, има млечни продукти с ниско съдържание на калории и мазнини, които са по-подходящи за балансирана диета. В сравнение с крем фреш и заквасена сметана, нискомаслената заквасена сметана е алтернативата, която е по-добра за фигурата.
Съвети за съхранението на нискомаслената заквасена сметана
Ясно е, че мястото на заквасената сметана е в хладилника. Но колко дълъг е нейният срок на годност? И какво се случва, ако се сложи във фризера?
Колко дълго може да се съхранява заквасената сметана?
Заквасената сметана може да се съхранява в хладилник според срока на годност. След отваряне трябва да се използва в рамките на няколко дни.
Може ли да се замразява заквасената сметана?
Може да замразиш заквасената сметана без проблем, но тъй като след размразяването тя отделя още вода и не изглежда много апетитно, не трябва да я ядеш натурална, а да я обработиш допълнително – по-долу има идеи за рецепти.
Приготвяне и употреба на нискомаслена заквасена сметана Ето как се прави
Особено в Източна Европа супите, независимо дали са с месо или със зеленчуци, често се сервират с лъжичка прясна заквасена сметана. Благодарение на тази мазнина, организмът по-добре усвоява витамините. С нея боршът или солянката, пикантната супа гулаш или блините стават още по-вкусни.
Направи си сам заквасена сметана: Стъпка по стъпка
Знаеш ли, че има много проста рецепта, с която можеш да направиш заквасена сметана? Всичко, което ти е необходимо, са 200 g сметана и 2 с.л. мътеница.
- Сметаната и мътеницата се поставят в стерилен буркан на винт и се разклащат силно.
- Оставят се 24 часа на стайна температура.
- Разбъркват се и се оставят за 24 часа в хладилника.
- Готово! Домашно приготвената заквасена сметана може да се съхранява поне една седмица в хладилника.
Може ли да се готви с нискомаслена заквасена сметана?
Тъй като нискомаслената заквасена сметана се пресича при високи температури, употребата ѝ при готвене е ограничена. Ако искаш да подобриш вкуса на ястието с нискомаслена заквасена сметана, трябва да я добавиш и разбъркаш едва след като свалиш тенджерата от котлона. Ако ястието вече съдържа нискомаслена заквасена сметана, то повече не трябва да се кипва. Пълномаслената заквасена сметана и крем фреш са по-толерантни към високата температура, което ги прави по-подходящи за готвене.
Какво може да се приготви със заквасена сметана?
Нискомаслената заквасена сметана обаче е чудесна за студени ястия. Салатата от краставици с дресинг от заквасена сметана представлява освежаващ контраст на месото, но млечният продукт подхожда и като дип за картофи на фурна. Заквасената сметана е чудесно допълнение и към риба. Най-добрият пример за това е вкусната домашна слабосолена херинга.
С какво можем да заместим заквасената сметана?
Зависи от рецептата. Както вече беше споменато, за готвене са подходящи пълномаслената заквасена сметана и крем фреш, които добавят не само мазнина към ястието. В дресинги нискомаслената заквасена сметана може да се замести с кисело мляко, а за десерти и при печене на сладкиши е по-подходящо прясното сирене, което е най-добре да се разбърка с малко лимонов сок и мляко. По този начин консистенцията и вкуса още повече се доближават до оригинала.