Яйчен жълтък – сърцето на яйцето
Яйченият жълтък пословично е известен като сърцето на яйцето. Съдържащите се в него каротеноиди са причината за характерния му жълт цвят, който е дал и популярното име на яйчения жълтък. Дали кокошката е кълвала царевица, трева или пипер се разбира по оттенъка на жълтото.
Яйчените жълтъци притежават следните специални характеристики
Знаете ли, че жълтъкът се състои от една-единствена клетка? С диаметър от три до четири сантиметра жълтъкът на кокошето яйце е една от най-големите познати биологични клетки. Яйченият жълтък има силно свързващо действие в тестото или в други смеси. В сурово състояние яйченият жълтък е течен, но когато е изложен на много ниска температура, той се втвърдява и става трошлив и твърд. Това обяснява свързващото му действие в тестото и кремовете.
Яйченият жълтък може да се консумира както сготвен, така и суров. В суров вид, той служи като важна съставка в различни храни, например в майонезата. Друго свойство на яйчения жълтък е оцветяващото му действие, което може да придаде на ястията светложълт цвят.
Откъде произхожда яйченият жълтък?
Яйченият жълтък се получава от яйца от кокошки, опитомени от видове от Югоизточна Азия.
Кога е сезонът на яйчените жълтъци?
В съвременното животновъдство кокошките снасят яйца през цялата година, така че консумацията на яйчен жълтък не е обвързана с конкретен сезон. В естествени условия кокошките снасят яйца и през зимата, но през по-студените месеци те са значително по-малко на брой. Затова някои хора решават да консумират по-малко яйца през зимата като част от сезонната диета. През лятото е важно да съхранявате храни със сурови жълтъци в хладилник през цялото време, тъй като в противен случай те бързо се развалят.
За какво може да се използват яйчните жълтъци и как се съхраняват?
Повечето хора са свикнали да използват цялото яйце, включително белтъка. Въпреки това има многобройни приложения само на яйчения жълтък. Особено при печене може да се случи така, че да останат жълтъци. В много видове тесто за бисквити се използва само жълтък. Дори за домашно приготвената паста обикновено се използват само жълтъци. Пресните жълтъци могат да се използват за приготвяне на кремообразни десерти, майонеза и различни сосове. Ако искате да използвате суров жълтък, трябва да се уверите, че яйцата са възможно най-пресни.
Как се съхранява яйченият жълтък?
Най-добре е да съхранявате жълтъците цели. Суровите яйца обикновено се съхраняват няколко седмици в хладилника. След като се отдели, неизползваният яйчен жълтък може да се съхранява покрит в купа в хладилника в продължение на два до три дни. Това, което много хора не знаят е, че яйчените жълтъци, стига да не са били варени, могат лесно да бъдат замразени и отново размразени. За целта добавете щипка сол. По този начин те могат да се съхраняват в продължение на половин година.
Какво съдържа яйченият жълтък?
Дълги години яйцата имат лоша репутация заради съдържанието на холестерол в тях Междувременно обаче диетолозите и лекарите промениха тази оценка. Яйчените жълтъци се смятат за отличен източник на хранителни вещества, тъй като съдържат много важни витамини, микроелементи и минерали. Ако консумирате яйца от свободни кокошки, жълтъкът осигурява голяма част от така желаните омега-3 мастни киселини. Все пак трябва да се има предвид, че яйчните жълтъци също са с доста високо съдържание на мазнини.
ккал: 137 ккал
Въглехидрати: 1,53 гр
Белтъчини: 11,85 гр
Мазнини: 9,32 гр
Витамин А: 0,28 µg
Витамин B1: 0,1 мг
Витамин В2: 0,41 мг
Витамин В6: 0,08 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 1,96 мг
Калций: 51 мг
Желязо: 1,83 мг
Калий: 147 мг
Магнезий: 11 мг
Натрий: 144 мг