Омлет – апетитно ястие с яйца
За закуска, обяд или лека вечеря – омлетът е подходящ по всяко време на деня. Традиционният омлет се прави от яйца, мляко, сол и масло, в което се пържи.
Омлетът има следните специални качества
Всеки, който се е опитвал да приготви ястие с яйца, знае, че е лесно нещо да се обърка по време на приготвянето. Ако не загори или не залепне, омлетът може да се разпадне при обръщане и да се превърне в бъркани яйца.
Как да приготвим перфектния пухкав омлет?
За всяка порция е нужно енергично разбиване на две или три яйца в купа. Можем да подправим със сол и черен пипер. Разтапяме малко масло в тиган с незалепващо покритие. Когато се появи пяна, добавяме яйчената смес. След това изчакваме! За разлика от бърканите яйца, омлетът не се нуждае от много разбъркване. Сместа се приготвя сама на среден огън. След минута-две долната част вече е леко зачервена, а горната част е все още блестяща – идеалният момент да прегънем внимателно омлета със силиконова шпатула или лопатка и да го сервираме горещ.
Откъде произхожда омлетът?
Според легендата, австрийският император Йозеф I, живял през XIX век, бил много гладен и уморен по време на лов. Нямало друго място за почивка, освен дома на един бедняк, живеещ наблизо. Собственикът не очаквал самият владетел да дойде на гости. Храната трябвало да се приготви набързо. Домакините използвали малкото, с което разполагали. Брашно, захар, яйца, стафиди и мляко. Тъй като Франц Йозеф харесал омлета, придворният готвач получил нареждане да научи рецептата и да я подобри. Новото ястие първо завладява кухните в Австрия, после останалата част от Европа, а накрая – целия свят.
Кога е сезонът на омлета?
Омлетът се предлага през цялата година.
За какво може да се използва омлета и как се съхранява?
Омлет се консумира като самостоятелно ястие и може да съдържа зеленчуци, гъби, сирене, шунка или колбас. Трябва да се отбележи, че добавките, особено месните, добавят калории към ястието.
Омлетът е разпространен в цял свят; известен е например и като испанска тортиля (с картофи и лук), италианска фритата (със зеленчуци и билки) или японска ому-соба (с юфка). В Англия се сервира „Омлетът на Арнолд Бенет“, който се приготвя с пушена риба и е кръстен на писателя.
Може ли омлетът да се съхранява?
Съхраняването на омлета не се препоръчва, тъй като яйцата са много чувствителни към температурата и загряването им е равносилно на повторно готвене, което може значително да влоши вкуса на ястието. Във всички случаи след като омлетът е полуизпечен, той трябва да се консумира в рамките на три часа.
Ето какво съдържа омлетът
Омлетът съдържа холин, както и много витамини и минерали. Този комплекс от витамини и минерали може да подобри функцията на нервната система с предаване на импулсите към нервните окончания, помага за поддържане на гъвкавостта и еластичността на ставите и има благоприятно действие върху стомашно-чревния тракт
ккал: 181 ккал
Въглехидрати: 1,57 гр
Белтъчини: 12,18 гр
Мазнини: 14,15 гр
Витамин А: 0,23 µg
Витамин B1: 0,09 мг
Витамин В2: 0,36 мг
Витамин В6: 0,06 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 4,14 мг
Калций: 54 мг
Желязо: 1,88 мг
Калий: 151 мг
Магнезий: 12 мг
Натрий: 343 мг