Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Яйчен белтък: традиция в печенето

Едно средно голямо кокоше яйце съдържа 33 грама белтък. Кокошето яйце се състои от черупка, жълтък и белтък, който е описан подробно в тази статия. 

Определение

Какво представлява белтъкът?

Яйчният белтък е прозрачна бяла, желатинообразна или течна маса, която се намира между жълтъка и черупката на яйцето. Яйчният белтък често се използва при печене и може да се разбие до получаване на твърда пяна. Белтъците могат да се използват и за избистряне на бульон, както и на вино.

Идентичен ли е смисълът на двете понятия в немския език за яйчен белтък (Eiklar и Eiweiß)?

Да! Първото (Eiklar)се използва предимно в Австрия, а второто (Eiweiß) се използва в Германия. Думата „Eiweiß“ означава също така белтъчини. Единствено в този случай двете понятия на немски език не са синоними.


Полезна информация

Яйчният белтък притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресен яйчен белтък

Яйчният белтък е водниста, леко жълтеникава течност. Тя се разделя на няколко слоя с различен вискозитет. Хората, както и много животински видове, обичат да консумират яйца. В жълтъка се съдържат повече хранителни вещества, както и мазнини. Поради тази причина често в диетите се препоръчва прием само на яйчен белтък. По този начин се предотвратява загубата на мускулна маса без да се приемат мазнини.

За целта трябва предварително да се сварят. По този начин структурата се променя от течна в твърда. В това състояние яйцето обикновено се възприема като по-приятно за ядене. „Твърдо свареното яйце“ може да се сравни с топче моцарела, то е меко и еластично. Суровите белтъци могат да се разбият и на пяна с миксер. Въздушните мехурчета остават в течността. Ако тя след това се загрее на слаба температура във фурната за определено време (около час), те достигат до друго твърдо състояние, което може да се сравни със стиропор.


Хранителни вещества

Какво съдържа яйчният белтък?

Съдържанието на протеини в яйчния белтък е 10%, което е значително по-ниско от това в жълтъците (16%). Яйчният белтък е богата на протеини храна, която е ценна заради съдържащите се в нея витамини и минерали

Хранителна стойност
 

Калории: 137 kcal

Въглехидрати: 1,53 g

Белтъчини: 11,85 g

Мазнини: 9,32 g

Витамини

 

Витамин А: 0,28 µg

Витамин B1: 0,1 mg

Витамин В2: 0,41 mg

Витамин В6: 0,08 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 1,96 mg

 

Минерали

 

Калций: 51 mg

Желязо: 1,83 mg

Калий: 147 mg

Магнезий: 11 mg

Натрий: 144 mg


Произход

Откъде произхожда яйчният белтък?

Когато става дума за яйчен белтък, се има предвид прозрачната течност в кокошето яйце.

Как се произвежда течен яйчен белтък?

Течният яйчен белтък от дълго време се използва в ресторантьорството, обществените кухни и пекарните. Продажбата като хранителен продукт за крайния потребител е сравнително ново явление. При производството на течен яйчен белтък първо се отделят жълтъкът и белтъкът. След това белтъкът се пастьоризира, за да се съхрани по-добре и за да се отстранят всички микроби и патогени. Яйчният белтък може да се съхранява до седем месеца без охлаждане и дори може да се консумира суров.

Колко белтък се съдържа в едно яйце?

Белтъкът съставлява около 60% от теглото на кокошето яйце, жълтъкът – 30%, а черупката – 10%. В едно средностатистическо яйце се съдържат около 33 грама белтък.


Здравни аспекти

Здравословен ли е яйчният белтък?

Яйцата са богати на полезни за здравето хранителни вещества. Какво се съдържа в белтъка на яйцето?

Яйчният белтък е богат на протеини

В един яйчен белтък се съдържат 3,7 грама протеини (ако приемем, че теглото му е 33 грама). Според Германското дружество по въпросите на храните, препоръчителният прием на белтъчини е около 60 грама на ден, в зависимост от телесното тегло. Качеството на яйчния белтък също е от решаващо значение. Биологичната стойност определя доколко организмът успява да усвои протеина. Биологичната стойност на едно цяло яйце е 100, което е идеално. Биологичната стойност само на яйчния белтък е 88, което все още е много добра стойност. Тялото ни има нужда от протеини за изграждане на мускулите, органите и кръвта, а ензимите и хормоните не биха могли да функционират без протеини. Тъй като тялото не може да съхранява протеини, ежедневният прием на този основен градивен елемент е от съществено значение.

Яйчният белтък е с ниско съдържание на калории и мазнини

Яйчният белтък съдържа само 16 kcal на 33 грама, поради което се вписва идеално в повечето хранителни режими. Той не съдържа мазнини, а съдържанието на въглехидрати, около 0,2 грама, е незначително.

По-здравословен ли е яйчният белтък от жълтъка?

Не би могло да се каже. Въпреки че яйчният белтък съдържа по-малко мазнини, калории и въглехидрати, жълтъкът съдържа още повече белтъчини, а също и множество витамини и минерали.

 

Купуване

Как се предлага яйчният белтък?

В прясно, течно или разтворимо състояние? В зависимост от предназначението се препоръчват различни форми на яйчен белтък.

Яйчен белтък направо от яйцето

За някои рецепти е необходимо съвсем малко количество яйчен белтък. В този случай може просто да вземат пресни яйца и да се отделят белтъците от жълтъците. Яйцата от свободно отглеждани кокошки са най-вкусни, а за щастие те вече се предлагат в търговската мрежа.

Съвет: В идеалния случай за яйчния жълтък може да се намери друго приложение – например за намазване на печива, за да им се придаде приятен блясък. Може също да се приготви айоли или майонеза. Кучетата и котките обичат пресен яйчен жълтък в храната си.

Течен яйчен белтък

Предимството на течния яйчен белтък е, че не се налага изхвърлянето на жълтъци, а освен това има дълъг срок на годност. Много подходящ е за хранителен режим с намалено съдържание на калории, например за приготвяне на протеинови палачинки, но и за протеинови шейкове и здравословни десерти. В търговската мрежа течният яйчен белтък обикновено е изложен в близост до обикновените яйца или в секцията за спортни и диетични продукти.

Разтворим яйчен белтък на прах

Яйчният белтък вече може да се купи и в сух вид. Подобно на синтетичния протеин на прах и други подобни продукти, сухият яйчен белтък се смесва с вода и е идеален за протеинови шейкове. Ако се използва при готвене, трябва да се внимава да не се образуват бучки. Яйчен белтък на прах се предлага в някои супермаркети, но със сигурност и онлайн.

Нашите предложения за млечни продукти и яйца

Валидни от 18.11.2024 до 24.11.2024


Съхранение

Правилно съхранение на яйчния белтък: Съвети

Яйцето е храна от животински произход. Въпреки че има естествена защитна обвивка и черупка, която го запазва свежо, в даден момент то се разваля. Тук можеш да научиш кога се разваля яйчният белтък и как да го запазиш пресен възможно най-дълго.

Кога яйчният белтък е вреден?

Яйчният белтък, независимо дали е от бутилка или от яйце, има неутрална миризма. Винаги се прави тест за мирис преди употреба. Ако е развален, той задължително се разпознава веднага.

Ето обобщение на срока на годност на кокошите яйца

  • Суровите кокоши яйца се съхраняват в хладилника до края на срока на годност.
  • Сварените кокоши яйца могат да се съхраняват в хладилника в продължение на около 14 дни.
  • Ястия, съдържащи сурови яйца, могат да се съхраняват в хладилника в продължение на не повече от 24 часа.
  • Целите яйца и суровите жълтъци могат да се съхраняват при -18 градуса в продължение на 10 до 12 месеца.
  • Суровите белтъци могат да се съхраняват при температура -18 градуса в продължение на десет до дванадесет месеца.

Употреба

Какво може да се приготви с яйчен белтък?

Яйчният белтък е много популярна съставка за печива, която често се използва под формата на разбити белтъци. В сосовете и сладкишите той осигурява мекота и набухване при печенето. Яйчните белтъци са популярни и благодарение на сладкиша „меренге“ (целувка). Освен това яйчният белтък може да се използва за избистряне на бульон.

Може ли да се пие суров яйчен белтък?

Някои фитнес фенове може би вече са стигнали до тази идея, но за повечето хора пиенето на яйчен белтък вероятно е изключено. При нужда може да се използва течен яйчен белтък. Той гарантирано не съдържа салмонела, процесът на пастьоризация елиминира и други бактерии и микроби.

Разбиване на белтъците на твърд сняг: Ето как става

Редица лакомства, например целувките (меренге), тортата „Павлова“ или кокосовите макарони изискват белтъците първо да се разбият на твърд сняг. Сладкишите стават особено сочни с добавянето на разбити белтъци. В подобни рецепти приложението на белтъците няма фитнес насоченост, а цели повече наслада. Белтъците на сняг представляват бяла, пухкава маса, която се получава при разбиването на белтъците. Колкото и просто да звучи това, понякога белтъците просто не искат да се стегнат. Ето няколко съвета, които гарантират успех.

  • Препоръчително е купата да е чиста, без остатъци от мазнини и да не е топла.
  • Препоръчително е яйцата да бъдат със стайна температура.
  • Белтъците се отделят от жълтъците и се добавят в купата.
  • Добавя се щипка сол
  • Бият се с ръчен миксер или кухненски робот до образуване на връхчета
  • Тест за твърдост: Ако разбитите белтъци не изпадат от купата при обръщане, те са готови.
  • Използвайте бързо, защото в противен случай пяната отново ще се свие

Готвене с белтъци

Лесна и бърза за приготвяне рецепта е омлет от белтъци и няколко други съставки, разбъркани и запържени с малко сирене и пресен зелен лук в тиган с парченце масло. Бъркани яйца и яйца на очи могат да се приготвят и без жълтъци, но те не са толкова колоритни и са леко безвкусни. Това трябва да се компенсира с подправки, билки и други съставки.

Как може да се използва остатъкът от яйчните белтъци?

Ако имаш желание за нещо сладко, можеш да опиташ мини целувки, може би в комбинация с малко ванилия? Ако нямаш време и апетит, можеш просто да замразиш белтъците. След размразяване те могат да се използват както обикновено, включително да се разбият.




Други интересни статии