Помело: тежката категория сред цитрусите
Цитрусовите плодове са звездите на зимата. Докато портокалите, мандарините или грейпфрутите са добре известни у нас, помелото е малко по-непознато. В сравнение с другите цитрусови сортове големият плод е истински новак по нашите ширини.
Помелото има следните специални качества
За да можеш да се насладиш на помелото, първо трябва да отстраниш двата външни слоя обелка. Отделните резени плод се освобождават, оставяйки сладко-кисел до горчив вкус, подобен на смес от портокали и грейпфрут. Зрелите плодове на помелото съдържат рзнообразни витамини.
Така расте помелото
Вечнозеленото дърво на плода помело може да достигне височина до 15 метра. Помелотата виреят свободно висящи на клоните и обикновено се събират на ръка. За да се предпазят от изсушаване, те се пакетират в термофолио.
Откъде произхожда помелото?
Помело произхожда от Азия, но се отглежда почти навсякъде по света. Тъй като е цитрусов плод, то предпочита съответно субтропичен до тропичен климат. Основните области на помелото днес са в ЮАР, Индонезия и Тайланд, Малайзия и Южен Китай. Едни от най-северните области на отглеждане са Израел и щата Флорида.
Каква е сезонността на помелото?
Помелото се събира предимно през месеците от октомври до април. Така че помелото е налично предимно през зимните месеци. Според областта на отглеждане периодите на бране се изместват в посока на пролетта.
За какво може да се използва помелото и как се съхранява?
Месестата част на помелото може да се консумира както сурова като плодова закуска, така и като съставка за вкусни плодови салати или чътни и плодови конфитюри. И кората може при определени обстоятелства да се използва за подправянето и глазирането на ястия, ако плодовете не са били третирани. Дебелата кора е отговорна за това, че помелото при стайна температура може да се съхранява безпроблемно за около две седмици. Ако помелото се разреже, трябва да се изяде бързо.
Ето какво съдържа помелото
Поради съдържанието на витални вещества помелото е подходящо през зимните месеци, когато няма много свежи плодове и зеленчуци. Освен това зрялото помело съдържа голямо количество минерали.
kcal: 48 kcal
Въглехидрати: 9,44 g
Белтъчини: 0,76 g
Мазнини: 0,04 g
Витамин А: 0 µg
Витамин В1: 0,03 mg
Витамин В2: 0,03 mg
Витамин В6: 0,04 mg
Витамин С: 61 mg
Витамин Е: 0,27 mg
Калций: 4 mg
Желязо: 0,11 mg
Калий: 216 mg
Магнезий: 6 mg
Натрий: 1 mg