Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Лайм: кисела алтернатива на лимона

Размерът на лайма е наполовина колкото лимона, но той дава двойно повече сок. Освен това е по-кисел и пикантен от лимона. Месестата част на лайма най-често не съдържа семки. Става дума за тропически плод, който е зелен, но може да бъде и жълтеникав на цвят. 

Определение

Какво представлява лаймът

Пресен лайм, цял и нарязан на малки парченца на черен фон

Лаймът, още наричан малък зелен лимон е много подобен на лимона, но е по-малък и по-кръгъл от него. Диаметърът му възлиза само на няколко сантиметра. Той е зелен до жълт на цвят, на вкус е кисел, но с леко по-свежа нотка. Има различни сортове.

Често пъти се среща т.нар. персийски лайм. Той има кора с интензивен зелен цвят и светла вътрешна част с малко семки. Подобни са таитянските лаймове. Кафировите лаймове пък идват от Азия, Бразилия и части на Африка. Той съдържа по-малко сок, поради което предимно кората му се използва за типични ястия за тези държави.


Ботаническо описание и произход

Ботаническо описание и произход на лайма

Лайм означава нещо като „малък зелен лимон“, а „зелен лимон“ на свой ред е синоним на традиционния лимон. Но откъде точно произхожда това малко братче на лимона?

Ботаническо описание на лайма

Лаймът принадлежи към рода на цитрусовите плодове и семейство седефчеви, също като лимона (Citrus x limon) и портокала (Citrus sinensis). Най-известният вид тук е персийски лайм (Citrus x latifolia). Той расте като вечнозелен храст, наподобяващ дърво, което достига височина до шест метра. Дължината на листата му достига до десет сантиметра, а на белите цветчета – до четири сантиметра.

Откъде произхожда лаймът?

Лаймът произхожда от Малайзия. Днес той се отглежда в следните държави:

  • Индия
  • Египет
  • Мексико
  • Бразилия

Сезонност

Каква е сезонността на лайма?

Лаймът се предлага целогодишно, тъй като е вносен. Периодът на зреене е от март до декември. 

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 18.11.2024 до 24.11.2024


Видове

Какви видове лайм има?

Съществуват много различни видове лайм, някои от които са доста странни и рядко се срещат.

Каква е разликата между лайм и лимон?

Първата е най-очевидната: Лаймът е зелен и обикновено е много по-малък от жълтия си събрат. Всъщност по-добре е да се нарече полубрат, защото и двата цитрусови плода произлизат от цитрона, кръстосан с различни растения. Лимоните са предимно овални, а лаймовете – кръгли. Лаймът съдържа повече сок, но само наполовина по-малко калий от лимона. Вкусът на зелените цитрусови плодове е по-пикантен.

Кий лайм

Известен е още като мексикански или кисел лайм (Citrus aurantiifolia). Дава по-дребни плодове с много семена.

Кафиров лайм

Кафировият лайм (Citrus hystrix) дава сбръчкани плодове, които не съдържат много сок. Особено популярни са листата на дървото, които намират широко приложение в тайландската кухня.

Хайверен лайм

Хайверният лайм (Microcitrus australasica), известен още като австралийски фингър лайм, има необичаен външен вид: Плодовете му са продълговати, с форма на краставица. В зависимост от сорта плодовете са зелени, жълти или дори червеникави на цвят. Ароматната му месеста част напомня на хайвер и е идеална съставка за необичайни ястия и напитки.

Мандаринов лайм

Мандариновият лайм (Citrus limonia) е известен още като мандарин лайм, тъй като има зелена кора, но оранжева на цвят месеста част.

Таитянски лайм

Познаваме го от супермаркета: Таитянският лайм, наричан още персийски лайм (Citrus latifolia) се характеризира със здравата си зелена на цвят кора и светлозелена месеста част с малко семена.


Съставки

Ето какво съдържа лаймът

Подобно на лимона, лаймът съдържа важни витамини и минерали. Той може да подпомогне защитата на организма при борбата със свободните радикали, да предотврати инфекции, да се справи с увреждането на клетките и дори да помогне за намаляване на теглото.

Хранителна стойност
 

Калории: 39 kcal

Въглехидрати: 1,9 g

Белтъчини: 0,5 g

Мазнини: 2,4 g

Витамини

 

Витамин А: 1,7 µg

Витамин B1: 0,03 mg

Витамин В2: 0,02 mg

Витамин В6: 0,05 mg

Витамин С: 44 mg

Витамин Е: 0,4 mg

 

Минерали

 

Калций: 13 mg

Желязо: 0,2 mg

Калий: 82 mg

Магнезий: 15 mg

Натрий: 2 mg


Здравни аспекти

Полезен ли е лаймът?

Както всички цитрусови плодове, лаймът може да допринесе за балансираното хранене. Въпреки това, поради високата си киселинност, лаймът се консумира само в умерени количества. Прекаляването с него може да увреди зъбния емайл и да разстрои стомаха.

Лайм: Витамин С за защитните сили на организма

Както всички цитрусови плодове, лаймът съдържа много витамин С – до 44 милиграма на 100 грама. Аскорбиновата киселина, т.е. витамин С, е от съществено значение за изграждането на нашите кости, а също така за регулирането на баланса на фосфор и калций в човешкото тяло. Участва и в образуването на хормоните и съединителната тъкан, подпомага детоксикацията на черния дроб, благоприятства усвояването на желязото и поддържа имунната система.

Лаймът може да бъде средство за подобряване на настроението

Киселият вкус създава добро настроение! Това всъщност е вярно. Доказано е, че етеричните масла в цитрусовите плодове подобряват настроението. Поради това те често се използват в ароматерапията. Иначе казано: По-често вдишвайте аромат на лайм. Ценното масло от лайм се съдържа в кората, затова се уверете се, че е с качество на био продукт.

Лаймът съдържа антиоксиданти: Клетъчна защита

Витамин С, но също така и бета каротин, каротеноиди, мед и цинк Всички ценни антиоксиданти в лайма предпазват клетките ни от свободните радикали, които се образуват вследствие на цигарения дим, ултравиолетовите лъчи и токсините в околната среда, наред с други неща, които натоварват организма ни. По този начин антиоксидантите ни предпазват от заболявания и преждевременно стареене на кожата. 


Купуване и съхранение

Закупуване и съхранение на лайм

Време е за цитруси. Със следващите съвети никога повече няма да се налага да изхвърляш лайм, защото се е развалил.

Закупуване на лайм: Как се разпознава зрелият лайм?

Кората поддава леко при натиск, набъбнала и лъскава е, но вече не е тъмнозелена, а частично изсветлява: Тогава лаймът е узрял. Ако пък е жълта и доста суха и твърда, той вече е остарял – разбира се, сокът все още може да бъде използван.

Закупуване на лайм от биологично или конвенционално земеделие?

Био лаймът се отглежда без използването на синтетични химически пестициди. Ако искаш да използваш кората (много вкусна) или да поставиш плода в чаша за кайпириня на четвъртини, препоръчва се плод с био качество. Ако само изстискваш лайма, за да използваш вкусния му сок, може да използваш и конвенционалния вариант.

Правилно съхранение на лайм: Ето как може да се съхрани за дълго

Цитрусовите плодове нямат място в хладилника – това важи и за лайма. Най-добре е да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място. Така те се запазват в продължение на две или три седмици. Освен това лаймът се съхранява само заедно с други цитрусови плодове. Той не се съхранява с ябълки, тъй като отделяният от тях етилен причинява по-бързо зреене на лайма. 


Употреба и приготвяне

За какво може да се използва лаймът?

Цял и нарязан на малки парченца лайм на черен фон

Въпреки че месестата част е ядлива, лаймът обикновено не се консумира самостоятелно. Причината е във високата киселинност, поради което повечето хора не харесват вкуса му. Въпреки това намира множество области на приложение.

Ето как е най-вкусен

Сокът често се използва за чай или други напитки като коктейли и обикновени сокове. Разликата с лимона е в по-пикантната нотка. Киселинността му е доста по-интензивна, отколкото при лимона. Идеални храни, с които може да се комбинира, са картофите и зеленчуците. Сокът е подходящ за приготвяне на месо. Преди или след пържене към месото може да се добави малко сок от лайм. Сокът от лайм е незаменим при приготвянето на карибски коктейли.

Лаймът може да се съхранява при стайна температура в продължение на около пет дни, иначе губи влажността си и постепенно се втвърдява и се сбръчква. Ако лаймът се съхранява на хладно място, той може да се запази от две до три седмици.

Приготвяне на лайм: Важен съвет

Цитрусовите плодове винаги се измиват добре в гореща вода, ако ще се използва кората им. Студената вода не е достатъчна, за да премахне остатъците от пестициди и фунгициди. Био лаймовете не са третирани, но като се има предвид колко хора са ги докосвали, струва си да се измият добре с гореща вода.

Настъргване на кората на лайма

Най-добрият начин за настъргване на кората на лайм е със специален уред за настъргване на кора, но при липса на такъв може да се използва и домашно ренде за сирене. Може да се използва и един хитър номер: Парче хартия се поставя върху рендето и се натиска силно, така че връхчетата да пробият хартията. По този начин, докато се стърже лайма, кората се натрупва върху хартията. Така се избягва оставането на половината от кората в рендето.

Може ли лаймът да се замени с лимон?

Разбира се, че може. Лаймът има различен вкус, но се съчетава чудесно с повечето ястия или напитки с лимон.

Лайм за коктейли и напитки

Абсолютната класика сред напитките с лайм е кайпиринята, която има превъзходен вкус и е може би най-нискокалоричната напитка в света: „Skinny Bitch“ се състои от водка, минерална вода и сок от лимон или лайм. Вкусни напитки с цитрусовия плод могат да бъдат сътворени и без съдържание на алкохол. Например може да се опита охладен черен чай със сок от лайм, кленов сироп и минерална вода.

С какви ястия си подхожда лаймът?

В ризото, с риба или като свежа нотка в домашно приготвена майонеза: Лаймът придава отличен контраст на солените ястия, особено когато става въпрос за рецепти за мазни и тежки ястия.

Лайм за десерти и други сладки ястия

Има много начини за използване на лайм в десерти, печива и сладки ястия. Плодове като мангото, ябълката и малините са в идеална хармония с пикантния вкус на лайма, а глазурата с прясно сирене и кора от лайм има неустоим вкус. Към това се добавя легендарният пай с лайм, сладкият тарт с лайм от Флорида.




Това също би могло да представлява интерес