Щука – нискокалорична ядлива риба
Щуките са род хищни риби, които живеят в Европа, Северна Америка и Северна Азия. Окраската е различна и зависи от местообитанието – гърбът обикновено е зелено-кафяв и става все по-светъл до белия корем. Зелената, маслиновата, сивкавата или кафявата на цвят риба често е с ясно изразени леки петна, понякога е набраздена и с вертикални ивици.
Щуката притежава следните специални качества
Щуката е хищник и се класифицира като сладководна риба. Средният ѝ размер е около един метър, въпреки че може да достигне дължина до 1,30 метра. Щуката тежи между 15 и 19 килограма. Храни се с различни видове риби, както и с жаби и по-малки бозайници.
Нискокалорична ядлива риба с остри кости
Щуката се цени като ядлива риба, но има заострени кости, т.нар. Y-образни кости. Поради двуредната им подредба на гърба обаче, отстраняването на костите не представлява сериозен проблем и изисква съвсем малко усилия. Месото на хищната риба е сравнително сухо. Това се дължи на ниското съдържание на мазнини, което прави тази риба нискокалорична.
Откъде произхожда щуката?
Щуката се среща само в северното полукълбо. Произхожда от северната част на САЩ и Канада, но живее и в Западна и Източна Европа. Местообитанието ѝ включва предимно крайбрежната зона на големи и малки езера и реки. Среща се например в Боденското езеро, езерото Гарда, езерото Комо, Цюрихското езеро, както и в езерото Лох Нес. Щуката се лови в естествените ѝ местообитания. Отглеждането е трудно, тъй като е много агресивен хищник, който смята дори своите събратя за плячка и ги напада. Ето защо щуките не могат да се отглеждат в развъдници.
Кога е сезонът на щуката?
Като популярна храна, щуката е достъпна през цялата година. Основният риболовен сезон обаче е от юни до септември. Тъй като щуката не е класифицирана като застрашен вид, уловът ѝ е безпроблемен.
За какво може да се използва щуката и как се съхранява?
Месото на хищните риби се преработва за предпочитане в рибни кюфтета, така наречените „кюфтета от щука”. За да не е толкова суха вкусната ядлива риба, тя може да се филетира и маринова. Съществуват безброй вкусни рецепти за щука. Популярни и добре познати примери са баденска щука, печена щука на фурна, щука в сос от каперси, щука в сметанов сос, щука в бяло вино, филе от щука с гъби и скариди и филе от щука с пържени картофи.
Как да съхраняваме щуката?
Ако рибата е все още прясна и сурова, тя се приготвя веднага. За краткотрайно съхранение (максимум един ден) поставете рибата в хладилника. Там тя се съхранява непосредствено над отделението за зеленчуци, тъй като това е най-студеното място. Разбира се, възможно е и замразяване. За целта опаковайте щуката добре затворена в торбичка за замразяване.
Ето какво съдържа щуката
Щуката е с ниско съдържание на мазнини, като подобно на останалите видове риба тя е отличен източник на протеини. Тя е богата и на витамин D и важни минерали.
ккал: 81 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 18,4 гр
Мазнини: 0,9 гр
Витамин А: 15 µg
Витамин B1: 0,09 мг
Витамин В2: 0,06 мг
Витамин В6: 0,15 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,7 мг
Калций: 20 мг
Желязо 0,6 мг
Калий: 304 мг
Магнезий: 25 мг
Натрий: 74 мг