Пъстърва – любимата сладководна риба
Пъстървата принадлежи към сьомговите риби и се характеризира преди всичко със своето закръглено и едро тяло. Пъстървата има почти прав опашен плавник и доста сплескана, леко овална глава.
Пъстървата притежава следните специални характеристики
Пъстървата (Salmo trutta) е популярна сладководна риба, подобна на сьомгата. Тя отдавна се отглежда навсякъде в рибарници, а дивите и по-вкусни форми стават все по-редки. Пъстървата има твърдо, фино и ароматно месо, богато на хранителни вещества. Фактът, че произхожда от голямото семейство на сьомговите риби, е особено очевиден при дъговата пъстърва. Пъстървите се хранят с дребни ракообразни, а финото им месо има розово до червено оцветяване, наподобяващо сьомгата. Дъговата пъстърва се отличава с широката, червеникава странична ивица, която прелива в цветовете на дъгата. Сьомговата пъстърва достига размери, подобни на тези на сьомгата.
Обикновено пъстървата тежи до 6 килограма и е дълга 40 сантиметра. Ценителите обаче предпочитат по-малките екземпляри с тегло до 250 грама. Всички видове пъстърва се предлагат както пресни, така и пушени.
Трите вида пъстърва
Съществуват три основни вида пъстърва: Кафява пъстърва,, езерна пъстърва и морска пъстърва. Кафявата пъстърва е идеална за опушване, тъй като като е сладководна риба и няма толкова характерен вкус, колкото много други соленоводни риби. Морската пъстърва е особено разпространена в Егейско море или в северната част на Испания и в Атлантическия океан. От нея се произвежда отличен хайвер който леко наподобява хайвера от сьомга.
Откъде произхожда пъстървата?
Пъстървата живее както в езера, така и в потоци, а езерната пъстърва е често срещана в планинските езера. Въпреки че кафявата пъстърва преобладава в търговията, дъговата пъстърва, внесена в Европа от Калифорния през 1880 г., се смята за също толкова популярна. Голяма част от продадената пъстърва е от аквакултури, а останалата част се внася от Франция, Италия, Испания и Скандинавските страни.
Кога е сезонът на пъстървата?
Пъстървата идва предимно от рибарници и се продава през цялата година. Сезонът на пъстървите е през пролетта и началото на лятото. Знаехте ли? Кафявата пъстърва с петниста кожа е най-вкусна от м. май до м. юли.
За какво може да се използва пъстървата и как се съхранява?
Пъстървата може да се приготви по няколко начина. Наред с други неща, можете лесно да изпържите, поширате или да опушите пъстървата. При пърженето можете да използвате няколко метода. Пъстървата може да бъде изпържена au naturel или панирана, с магданоз или бадемово масло.
Можете да приготвите и т.нар. синя пъстърва. За целта пъстървата трябва да е прясно обработена или изкормена. Важно е да не отстранявате слузта по кожата, тъй като тя е това, което предизвиква синьото оцветяване по-късно. Пъстървата може да се сервира с варени картофи, разтопено масло или крем от хрян и сос холандез. Прясната риба трябва да се съхранява в хладилника само няколко дни. В замразен вид, тя може да се съхранява в продължение на няколко месеца.
Ето какво съдържат пъстървата
Месото на пъстървата съдържа около 70% полиненаситени мастни киселини и много ценни протеини. Пъстървата също така се характеризира със значителни количества минерали, например желязо и фосфор, както и витамини от група В.
ккал: 103 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 19,5 гр
Мазнини: 2,7 гр
Витамин А: 12 µg
Витамин B1: 0,08 мг
Витамин В2: 0,08 мг
Витамин В6: 0,23 мг
Витамин С: 4 мг
Витамин Е: 1 мг
Калций: 12 мг
Желязо: 0,4 мг
Калий: 413 мг
Магнезий: 27 мг
Натрий: 63 мг