Гъби шийтаке – фини и ароматни
Гъбите шийтаке или ши-таке са познати като храна и лекарство в Азия от хиляди години. В това няма нищо чудно, тъй като тези гъби са здравословни и се отличават с особено фин аромат.
Пресните гъби шийтаке имат следните специални свойства
Японското име Шийтаке означава гъба (таке), която расте на дървото Пасаниа (ший) – лъжлив кестен; поради това гъбата понякога се нарича и гъба пасания. Характерно за гъбите Шийтаке е широката до 15 см кафеникаво-червеникаво-кафява шапка, която при младите гъби често е накъдрена. Месестата част е бяла до кафеникава на цвят и е твърда и сочна. За разлика от много други култивирани гъби, вкусът и ароматът им силно наподобяват тези на дивите гъби.
След печурката, гъбата Шийтаке е най-често култивираната ядлива гъба. На пазара се предлагат два основни вида: най-продаваната Донггу – гъба с дебела месеста част, твърда, и Кошин – гъба с тънка месеста част и широко отворена шапка. Шийтаке са умами – петият вкус, който може да се възприеме от езика, заедно със сладкото, соленото, горчивото и киселото.
Откъде произхождат гъбите шийтаке?
Гъбите Шийтаке са познати в Япония и Китай от векове. Докато в тези държави гъбите се срещат в дивата природа, продаваните в Европа гъби шийтаке са с произход от Германия и други европейски държави.
Каква е сезонността на гъбите шийтаке?
Гъбите Шийтаке се отглеждат в специални оранжерии при температура около 19 градуса по Целзий и влажност около 80 процента. Това означава, че те са достъпни в търговската мрежа с отлично качество през цялата година.
За какво можем да използваме гъбите шийтаке и как да ги съхраняваме?
Гъбите Шийтаке са универсални и се съчетават добре с много ястия от азиатската кухня с месо, птици, дивеч, агнешко, риба или други зеленчуци. Освен в стандартните ястия на уок, те са вкусни и в класически ястия с гъби, като рагу или специален тиган за гъби, както и в супи и сосове. Когато приготвяте гъби Шийтаке, внимавайте да не ги измиете с вода, тъй като така губят аромата си. Вместо това просто ги почистете с четка или кухненска кърпа и отрежете изсъхналите краища на стъблата.
Ето как трябва да съхранявате гъбите шийтаке
Гъбите шийтаке са най-вкусни докато са пресни. Увити в кухненска кърпа, те могат да се съхраняват в отделението за зеленчуци в хладилника до една седмица. Ако искате винаги да имате гъби шийтаке в дома си, трябва да ги използвате сушени. Преди употреба те трябва да се накиснат в продължение на 20 минути, след което могат да се обработват като пресни гъби.
Какво се съдържа в гъбите шийтаке?
Гъбите Шийтаке са богати на протеини и витамини С и D, които са полезни за нервната система и костите. В азиатската медицина те се използват от векове като лек срещу ревматизъм и висок холестерол. Западните лекари също приписват здравословни свойства на гъбите Шийтаке. Смята се, че може да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане или нивата на холестерол и да предотвратят заболявания на кръвоносната система, както и да имат превантивен ефект срещу вируси.
ккал: 46 ккал
Въглехидрати: 12,32 г
Протеини: 1,56 г
Мазнини: 0,22 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,04 мг
Витамин B2: 0,17 мг
Витамин B6: 0,05 мг
Витамин C: 2 мг
Витамин E: 0,1 мг
Калций: 3 мг
Желязо: 0,44 мг
Калий: 120 мг
Магнезий: 14 мг
Натрий: 4 мг