Кълнове от люцерна – върху хляб
Кълновете от люцерна са покълналите семена на люцерната – растение от семейство Бобови, което и днес се отглежда главно като фуражна култура. Името „люцерна“ означава „добра храна“. „Алфалфа“ е арабското наименование на растението.
Кълновете от люцерна имат следните специални свойства
Кълновете от люцерна, още наричани алфалфа, носят прозвището „баща на всички кълнове“, но също така и „Кралицата на всички кълнове“. Люцерната е чудесна култура. Способността ѝ да извлича азота не само от почвата, но и от въздуха, я прави относително независима от снабдяването ѝ с хранителни вещества от почвата. Тя дори подобрява състоянието на почвата. Люцерната вирее предимно там, където има богата популация от земни пчели, които са основните й опрашители.
Какво се съдържа в кълновете от люцерна
Кълновете на люцерната съдържат особено високи нива на витамин С, както и на витамин D и множество други важни минерали, включително желязо, магнезий, аминокиселини, фосфор и вторични растителни съединения. Кълновете са особено благоприятни за жените в менопауза, чиито оплаквания могат да бъдат облекчени от хормонално-активните вещества на растението. Благодарение на всички своите съставки, нежните кълнове са не само вкусни, но и изключително здравословни.
Какъв е произходът на кълновете от люцерна?
Покълналите семена на люцерната представляват нейните кълнове. Люцерната принадлежи към семейството на бобовите растения и произхожда от Азия, където се отглежда от векове. Тя идва от Персия и достига до Европа преди почти 2500 години и се разпространява в Америка през Италия и Испания. Там кълновете от люцерна са точно толкова любимо ястие, колкото и в Китай.
Каква е сезонността на кълновете от люцерна?
Кълновете от люцерна са целогодишен продукт.
За какво можем да използваме кълновете от люцерна и как да ги съхраняваме?
След кратко изплакване с вода, те са най-вкусни сурови върху хляб, с извара, сирене иликолбас или като част от салата. Леко сотирани, те могат да се използват в пържени ястия или във вкусна супа. Препоръчително е кълновете от люцерна да се обработват в прясно състояние. Съхранението се извършва при ниски температури от два до пет градуса. Срокът за съхранение е около седем дни при оптимални условия. Този срок е по-кратък, в случай че температурата в хладилника не е достатъчна ниска.
Ето какво можем да приготвим с кълнове от люцерна
Какво се съдържа в кълновете от люцерна
Кълновете от люцерна са богати на растителни протеини, витамин А, витамин В1, В6, витамин С и витамин Е. Те са богати на незаменими аминокиселини (триптофам, тирозин) и съдържат високи нива на минерали, като магнезий, желязо, фосфор, калий и цинк. Освен това те се свързват със свободните радикали, а съдържащите се в тях сапонини укрепват имунната система.
ккал: 35 ккал
Въглехидрати: 2,16 г
Протеини: 4 г
Мазнини: 0,7 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,08 мг
Витамин B2: 0,13 мг
Витамин B6: 0,03 мг
Витамин C: 8,2 мг
Витамин E: 0,09 мг
Калций: 32 мг
Желязо: 1 мг
Калий: 79 мг
Магнезий: 27 мг
Натрий: 6 мг