Соеви кълнове – вкусни и нискокалорични
За разлика от това, което името им подсказва – соевите кълнове не са соя. Всъщност това са кълновете на боб мунг, който е бобово растение. В салата, уок или в супи – соевите кълнове придават азиатски привкус на храната и правят ястията по-екзотични.
Свежите соеви кълнове имат следните специални свойства
Соевите кълнове са кълнове на боб мунг, който представлява цилиндричен зелен плод. Боб мунг е тревисто растение, което може да достигне до 150 см на височина. Стъблата му са изключително мъхести и той има широколистни листа. Цветът му е зеленикав до бледожълт. Самите кълнове са с белезникав цвят и са дълги и твърди. Соевите кълнове се използват главно в азиатската кухня.
Отгледайте си сами соеви кълнове
Знаете ли, че можете да отгледате собствени кълнове от боб в машината за кълнове? Освен апаратурата, всичко, от което се нуждаете, е много вода и около седем дни търпение. Докато кълновете растат, водата се излива многократно и кълновете се изплакват, докато достигнат пълния си размер.
Откъде произхождат соевите кълнове?
Повечето хора асоциират соевите кълнове с китайската кухня. Въпреки че играе важна роля в нея, бобът мунг всъщност произхожда от Индия. Там соевите кълнове са познати от около 5000 години. В днешно време се отглежда почти навсякъде, тъй като се радва на все по-голяма популярност в регионалните кухни.
Кой е върховия сезон на соевите кълнове?
Соевите кълнове се отглеждат целогодишно, така че са достъпни по всяко време на годината.
За какво може да се използват соевите кълнове и как се съхраняват?
Соевите кълнове се използват в готвенето на диетична храна. Те съдържат много протеини и малко калории, поради което са много подходящи за хора, които се грижат за фигурата си. И все пак пълнозърнестият боб мунг е също лесен за храносмилане и по-смилаем от европейския градински боб. Шушулката на възрастния боб също е годна за консумация.
Ето как се съхраняват соеви кълнове
Соевите кълнове са много чувствителни, затова с тях трябва да се работи внимателно. В хладилника могат да се съхраняват свежи само в продължение на два до три дни. Преди да се консумират, трябва да се измият много добре, а в най-добрия случай дори да се бланшират за кратко, за да се унищожат всички микроби. Бланшираните соеви кълнове могат да се замразяват и да се съхраняват два до три месеца. Соевите кълнове се предлагат и в кутии или буркани. След отваряне, съдържанието се консумира бързо.
Какво се съдържа в соевите кълнове
Соевите кълнове са истинска суперхрана. Те съдържат много протеини, витамин С и фолиева киселина. В тях няма почти никакви калории и мазнини. Неутралният им свеж вкус се съчетава много добре с месни и рибни ястия.
ккал: 59 ккал
Въглехидрати: 4,68 г
Протеини: 6,81 г
Мазнини: 1,02 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,16 мг
Витамин B2: 0,16 мг
Витамин B6: 0,16 мг
Витамин C: 19,62 мг
Витамин E: 0,09 мг
Калций: 32 мг
Желязо: 0,9 мг
Калий: 235 мг
Магнезий: 19 мг
Натрий: 30 мг