Зелен фасул – любима зеленчукова гарнитура
Зеленият фасул е зеленчук с хилядолетна история. В миналото той е бил отглеждан в цяла Южна Америка и на север до Мексико, а по-късно е пренесен в Европа от бившите колониални държави – Англия, Франция, Португалия и Испания.
Зеленият фасул има следните специални свойства
Зеленият фасул е зеленчук, който хората отглеждат в продължение на хиляди години и е известен още като френски фасул или градински фасул. Разпространен е навсякъде по света – отглежда се както в градини, така и в бобови плантации. В Китай го наричат още целогодишен фасул, тъй като е наличен през цялата година. Тази култура се използва както в хранително-вкусовата промишленост, така и за фураж.
Зеленият фасул е с мек до леко сладък вкус и мека консистенция. Шушулките, които съдържат семената, са на бели точки или на ивици, а дължината им е между 10 и 30 см. Цветът им е зелен, но отвътре зърната са по-светли; формата им е кръгла и цилиндрична.
Откъде произхожда зеленият фасул?
Подобно на баклата, зеленият фасул също произхожда от Северна и Южна Америка. След откриването си в Америка, зеленият фасул постепенно си проправя път и към Европа. Бобови видове обаче са съществували в Африка много преди да бъдат открити в Америка. Днес зеленият фасул се отглежда почти по цял свят. За да се развива добре, той се нуждае от топъл до умерен климат с обилни валежи.
Кога е сезонът на зеления фасул?
В тези страни зеленият фасул се бере от юли до есента, затова се смята за класически летен зеленчук. Зеленият фасул обаче се предлага и извън сезона на прибиране на реколтата като замразен продукт; голяма част от него се замразява веднага след прибирането на реколтата.
За какво можем да използваме зеления фасул и как да го съхраняваме?
Зеленият фасул е популярна гарнитура към пикантни ястия като говеждо или свинско месо. Освен това той се използва и за приготвяне на бобена салата. Зеленият фасул обикновено не се консумира суров, а варен, задушен или пържен.
Как да запазим зеления фасул пресен?
Пресният зелен фасул се съхранява най-добре в хладилника. Там ще запази свежестта си в продължение на няколко дни, а след това трябва да го обработите. Съществуват четири начина за консервиране на зелен фасул: чрез сваряване, замразяване, мариноване и сушене. Сушеният зелен фасул може да се съхранява оптимално в буркани.
Какво съдържа зеленият фасул
Зеленият фасул е здравословен източник на растителни протеини и въглехидрати и съдържа много важни хранителни вещества и минерали.
ккал: 33 ккал
Въглехидрати: 5,1 г
Протеини: 2,4 г
Мазнини: 0,2 г
Витамин А: 53 µg
Витамин B1: 0,08 мг
Витамин B2: 0,11 мг
Витамин B6: 0,28 мг
Витамин C: 19 мг
Витамин E: 0,1 мг
Калций: 56 мг
Желязо: 0,8 мг
Калий: 243 мг
Магнезий: 26 мг
Натрий: 2 мг