Бакла: с висока хранителна стойност
Баклата, наричана още черен боб, е бобово растение с много приложения и висока хранителна стойност. Тя от векове е част от менюто на човечеството и е ценена заради вкуса и полезните си качества. Баклата е богата на фибри, протеини, различни витамини и минерали. Тя може да се използва в множество ястия, от супи и яхнии до салати и гарнитури. Кремообразната ѝ текстура и леко ядковият ѝ вкус я правят апетитна добавка към много кулинарни изкушения.
Баклата има следните специални качества
Баклата, наричана още черен боб, е бобово растение с много приложения. Богата на фибри, белтъчини, въглехидрати, витамини и минерали, тя се отличава с високо съдържание на хранителни вещества. Като растителен източник на протеини, баклата е добра опция за вегетарианците и веганите. Тя може да се използва по много различни начини в кухнята. Дали сварена, на пара, пържена или пасирана – тя придава неповторим вкус на много ястия като яхнии, супи, салати и паста.
Откъде произхожда баклата?
Точният произход на баклата (Vicia faba) не е известен, тъй като тя се култивира и използва за храна от хилядолетия. Все пак се предполага, че е едно от най-отдавна култивираните растения на света. Баклата може да се намери в различни части на света. С течение на времето отглеждането ѝ в Европа и други части на света се разпростира все повече. Тя играе важна роля в менюто на много култури и се консумира както прясна, така и сушена.
Каква е сезонността на баклата?
Сезонността на баклата варира според района на отглеждане и климата. В умерения климатичен пояс основното време на беритбата е от пролетта до началото на лятото, обикновено от април до юли. В районите с по-мека зима, например Средиземноморието, баклата може да се събира и през късната есен или през зимата. Благодарение на модерните методи за отглеждане като оранжериите или чрез импортиране, баклата в днешни дни се продава през цялата година.
За какво може да се използва баклата и как се съхранява?
Баклата има множество приложения в кухнята и се използва в най-различни ястия. Прясно обелена и сварена, тя може да се серива като гарнитура към месо, риба или вегетариански ястия. Освен това е подходяща за супи и яхнии, както и като вкусна добавка към салати. Освен това баклата може да се пасира на пюре и да се сервира като разядка или дип. С помощта на различни подправки и аромати могат да се постигнат и други вариации на вкуса.
Правилото за складиране на прясна бакла е: винаги да се измива добре и да се съхранява в хладилника, в херметически затворен контейнер или в найлонова торбичка с цип. Най-добре е да се използва в рамките на няколко дни. Сушената бакла трябва да се съхранява на хладно и сухо, в херметически затворен контейнер, на тъмно място. При оптимални условия сушената бакла може да издържи повече месеци, дори година или повече.
Ето какво съдържа баклата
Баклата не само е вкусна съставка на много ястия, но благодарение на хранителните вещества, които се съдържат в нея, има някои ползи за здравето. Богата е на фибри, които намаляват нивото на холестерола и стабилизират кръвната захар. Освен това баклата е добър растителен източник на протеини, което я прави богата на хранителни вещества опция за вегетарианци и вегани. Тя съдържа още голям брой витамини и минерали като витамин К, фолиева киселина, витамин В6, витамин С, желязо, магнезий, калий и цинк. Те укрепват костите, кръвта, кожата и подпомагат много от функциите на организма.
Калории: 77 kcal
Въглехидрати: 11 g
Белтъчини: 7 g
Мазнини: 1 g
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0 mg
Витамин B2: 0 mg
Витамин B6: 0 mg
Витамин С: 0 mg
Витамин Е: 0 mg
Калций: 0 mg
Желязо: 0 mg
Калий: 0 mg
Магнезий: 1 mg
Натрий: 1 mg