Соя – универсално бобово растение
Соята е храстовидно, тъмнозелено растение, което принадлежи към семейство Бобови. Плодовете на соевото растение – соевите зърна – се намират в соевите шушулки. Те служат като основа за производството на голямо разнообразие от храни.
Прясната соя има следните специални свойства
Растежът на соята е подобен на този на храстовидния фасул. От ботаническа гледна точка това е растение от семейство Бобови. Растението образува малки, незабележими цветове, от бели до бледолилави на цвят. От тях се развиват фино мъхестите шушулки на соята, които са дълги няколко сантиметра. Тези шушулки съдържат до пет семена. Самите соеви зърна са с дължина между два и десет сантиметра. Те имат кръгла, бъбрековидна форма и имат бял до кафеникав цвят. В необработено състояние те имат аромат на лимец или пшеница. От друга страна, млякото от соеви зърна има силен сладък и кисел вкус.
Откъде произхожда прясната соя?
Соята се е появила в Япония преди повече от 3000 години и в Корея преди около 1500 години. През този период соята започва да се култивира за пръв път и впоследствие в продължение на хилядолетия се разпространява по цял свят. Понастоящем соята се отглежда на повече от шест процента от земеделската земя в света. Растението обича топъл и влажен климат и се развива добре в субтропиците и тропиците.
Кой е върховия сезон на прясната соя?
Соевите растения обикновено „изхвърлят“ шушулките си заедно със соевите зърна през месеците септември-октомври, поради което се наричат още класически есенни зеленчуци. След прибирането на реколтата, соевите зърна се изсушават, замразяват или директно се преработват в продукти, произведени от соя. Соята се предлага през цялата година.
За какво може да се използва соята и как се съхранява?
Соята е в основата на производството на различни храни като тофу, соево мляко и други продукти. От друга страна, соята е по-неподходяща за консумация в суров вид. В прясно състояние тя прилича на грах, който може да се сервира на пара или варен и е известен като едамаме. Изсушените соеви зърна могат да се съхраняват в тъмно и сухо помещение в продължение на месеци.
Какво се съдържа в соята
Соята е богата на полезни мазнини и фибри, както и на голямо количество ценни минерали, така че тя може да се определи като много здравословна храна. Освен това зрялата соя съдържа много белтъчини, което прави соевите продукти важни за изграждането на мускули.
ккал: 149 ккал
Въглехидрати: 10,4 г
Протеини: 11,9 г
Мазнини: 5,9 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,44 мг
Витамин B2: 0,16 мг
Витамин B6: 0,2 мг
Витамин C: 29 мг
Витамин E: 0,3 мг
Калций: 130 мг
Желязо: 3,1 мг
Калий: 250 мг
Магнезий: 24 мг
Натрий: 2 мг