Фъстъци – перфектната храна за парти
Фъстъкът е растение, което принадлежи към семейство бобови. Поради факта, че плодовете му зреят в почвата, понякога го наричат още „земен грах“. Под влакнестата обвивка се крият ядките, заобиколени от тънка червена черупка.
Фъстъците притежават следните специални характеристики
В черупката на фъстъка обикновено има две ядки – понякога са повече, а понякога и само една. От ботаническа гледна точка фъстъкът не е ядка, а бобово растение, което го прави роднина на боба и граха. Заради текстурата, съдържанието на мазнини и ниското съдържание на нишесте фъстъците се сравняват с растителните ядки. Въпреки това делът на омега-3 мастните киселини, с които са известни растителните ядки, е много по-нисък при фъстъците. За разлика от други бобови растения, фъстъците могат да се консумират и сурови.
Откъде произхождат фъстъците?
Фъстъците произхождат от Южна Америка. Те за пръв път са култивирани в Перу преди около 7500 години, а оттогава са важна култура и за много други страни.
Каква е сезонността на фъстъците?
Фъстъкът е бързорастящо едногодишно растение, чиито плодове се събират през август и септември. Зрелите плодове остават затворени, за разлика от другите папилонови растения. След засяване растението пожълтява и увяхва след около четири месеца и е готово за беритба. За да се извлекат плодовете, които се намират върху корените, трябва да бъде извадено цялото растение. В едно растение има около 20-30 фъстъка. Те се сушат в продължение на една до две седмици преди кората на плода да се отвори. След това фъстъците могат да бъдат обработени допълнително.
За какво може да се използват фъстъците и как се съхраняват?
Зрелите фъстъци могат да се консумират сурови, печени или варени. Той е една от най-широко използваните съставки в промишленото производство на храни. Със своето 25% съдържание на протеин, фъстъците са хранителни и висококалорични, благодарение на съдържащите се в тях масла.
Фъстъците на прах или крем се съдържат в почти всички печива, като царевичните бисквити и царевичните пръчици също се потапят във фъстъчена панировка. Причината е силният аромат, който се развива след изпичането. Поради високия риск от алергии, на опаковките на продуктите винаги се посочва, че може да съдържат следи от фъстъци, дори да изглежда, че няма такива. Машините не могат да бъдат напълно изчистени от остатъци от фъстъчен прах след смяна на продуктовата гама.
Ето как да съхраняваме фъстъците:
Идеалното съхранение на фъстъците е при температура от 8 до 10 градуса на тъмно място, където могат да издържат в продължение на три месеца. Преработените и изпечени и евентуално опаковани във вакуум фъстъци имат много по-дълъг срок на годност.
Ето какво съдържат фъстъците
Фъстъците съдържат протеини, минерали, например желязо, натрий и калций, както и витамин Е.
ккал: 564 ккал
Въглехидрати: 7,5 гр
Протеини: 25,3 гр
Мазнини: 48,1 гр
Витамин А: 0,3 µg
Витамин B1: 0,9 мг
Витамин В2: 0,15 мг
Витамин В6: 0,44 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 10,3 мг
Калций: 40 мг
Желязо: 1,8 мг
Калий: 661 мг
Магнезий: 163 мг
Натрий: 11 мг