Агнешки джолан – истински деликатес
„Агнешки джолан“ на практика означава долната част на агнешкия бут и често се нарича „агнешки джоланчета“. По време на производството агнешкият джолан първо се отделя от агнешкия бут.
Агнешкият джолан притежава следните специални характеристики:
Тъй като долната част на краката на агнето се използва много интензивно, тя е с голям процент мускулна маса в сравнение с останалата част на тялото, което прави месото богато на протеини и следователно хранително, като същевременно е бедно на мазнини. Тъмночервеното месо на агнешките джоланчета е силно преплетено със сухожилия и връзки, както и с друга съединителна тъкан, но се смята за истински деликатес.
Костта на крака или стъпалото се намира в средата на агнешкия джолан. По правило то не може да се консумира, но се използва при печене, задушаване или готвене. Агнешкият джолан е със средна дължина между 10 и 15 сантиметра. Той има по-скоро мек вкус в сравнение с другите видове месо и леко горчив аромат.
Откъде произхожда агнешкият джолан?
Агнешките джоланчета се произвеждат и преработват почти по цял свят. В Ориента агнешкото месо е много любимо ястие.
Каква е сезонността на агнешкия джолан?
Агнета от ферми се колят и преработват през цялата година, така че няма сезонни особености в доставките. Търсенето обаче се увеличава особено по време на християнските празници – Великден и Коледа.
За какво може да се използва агнешкия джолан и как се съхранява?
Агнешкият джолан се смята за популярна съставка за приготвяне на празнични ястия и е основна част от менюто в много ресторанти. Приготвените агнешки джоланчета обаче рядко се срещат под формата на закуска и по правило не се използват като съставка в салати или други подобни. Прясното месо издържа само няколко дни. Не го съхранявайте открито, а покрито или опаковано.
Какво съдържа агнешкия джолан?
Поради много ниското си съдържание на мазнини и същевременно доста високото съдържание на протеини агнешкият джолан (в зависимост от начина на приготвяне) е изключително здравословна храна за изграждане на мускули и поддържане на имунната система.
ккал: 127 ккал
Въглехидрати: 3,1 гр
Протеини: 9,32 гр
Мазнини: 8,33 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,04 мг
Витамин В2: 0,1 мг
Витамин В6: 0,06 мг
Витамин С: 1,05 мг
Витамин Е: 0,22 мг
Калций: 16 мг
Желязо: 0,89 мг
Калий: 115 мг
Магнезий: 180 мг
Натрий: 0 мг