Агнешки котлет – печен и на фурна
Агнешкият котлет се взема от гърба на агнето. От предната част се вземат котлети с краищата на ребрата, а от задната част – котлети от слабините, обикновено включващи филе.
Агнешките котлети притежават следните специални характеристики
При агнето се различават котлети от ребрата и карета. Двата вида са идеални за пържене и печене, което не отнема дълго време. Месото на двата вида котлети е меко и сочно. Отделеното от костта месо се нарича още агнешки пържоли. Каретата се предлагат поотделно. Обикновено гръбначните котлети са много малки, така че се продават двойни като котлети тип пеперуда.
Агнешко, овнешко или овче месо?
Агнето е младо животно на възраст до една година. Агнешкото месо често се предпочита пред това на възрастните животни, тъй като е много крехко и с по-мек вкус. Ако в момента на клането овцата е на повече от две години, говорим за овче месо. Овнешкото месо се нарича овнешко, ако закланото животно е по-младо от две години. При агнешкото месо се прави разграничение между млечни агнета и агнета за угояване. Млечните агнета са на възраст най-малко 8 седмици, но не повече от 6 месеца. Те не са хранени със зелен фураж и месото им е много светло. Месото на агнетата за угояване е тъмнорозово и леко набраздено от мазнини. В момента на клане те са на възраст не повече от една година.
Откъде произхождат агнешките котлети?
Агнешките котлети, прясно охладени или замразени, често са с произход от Нова Зеландия. Част от вноса идва също и от следните държави:
- Великобритания
- Франция
- Люксембург
- Ирландия
- Австралия
Кога е сезонът на агнешките котлети?
Агнешките котлети се предлагат през цялата година. Най-голямо е търсенето през Великден и през лятото, по време на барбекю сезона.
За какво може да се използват агнешките котлети и как се съхраняват?
Агнешките котлети стават доста апетитни на грил и отличните подправки за тях са розмарин и чесън. Подходящи са и маринати, приготвени от оцет, мътеница и бяло или червено вино. Това позволява билките и подправките да разгърнат вкуса си особено сполучливо. Когато месото е на скарата, внимавайте да не се нагорещи прекалено много, като трябва да се остави достатъчно крехко и розово. Времето за готвене е около четири до шест минути. Основната температура за розовото месо е 60 градуса, готви се до 70 градуса.
Как да запазим агнешките котлети пресни?
След закупуването му, прясното агнешко месо трябва да се постави в хладилник при температура 4 градуса. По този начин то може да се съхранява до три дни. В хладилника трябва да е добре покрито. Замразяването е друг начин за консервиране.
Какво съдържат агнешките котлети
Агнешките котлети съдържат много хранителни вещества като витамини, протеини, желязо, цинк и витамини от група В. Те са богати и на витамин В12, който участва в образуването на кръвта. За разлика от агнешкото филе, агнешкият котлет е с малко по-високо съдържание на мазнини.
ккал: 348 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 14,9 гр
Мазнини: 32 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,13 мг
Витамин В2: 0,18 мг
Витамин В6: 0,33 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,6 мг
Калций: 9 мг
Желязо: 2,2 мг
Калий: 345 мг
Магнезий: 14 мг
Натрий: 90 мг