Чесън – интензивен, пикантен аромат
Чесънът е подправка, родственик на праза. Невъзможно е да си представим меню в Средиземноморския регион, което не включва чесън. Възрастната, все още неизсушена луковица, която се състои от основна яйцевидна луковица и от шест до петнадесет вторични луковици, е продуктът от реколтата, който се бере.
Чесънът има следните специални свойства
Чесънът (Allium sativum) е растение, което се отглежда заедно със зърнени култури и цъфти от юни до август. В народния език растението се нарича още чеснов лук, или чесънче. Като тревисто растение, чесънът достига височина до 90 см. Листата на растението са плоски и заострени. Луковиците, които са с размер около 5 см, са обвити в тънка обвивка с бял или червеникав цвят. Разграничават се три варианта:
- Пекински чесън
- Змийски чесън
- Обикновен чесън
Откъде произхожда чесънът?
Чесънът произхожда от Централна Азия и може да срещне дори в Североизточен Иран. След пренасянето си в Средиземноморския регион от римляните, в Европа растението е било отглеждано в градините на манастирите. В наши дни чесънът се отглежда по цял свят, а в много региони расте и в диво състояние.
Каква е неговата сезонност?
Пресният чесън се предлага от юни до септември. Тъй като скилидките на чесъна имат много дълъг срок на годност, те са налични в търговската мрежа през цялата година. Чесънът по принцип е устойчиво растение.
За какво може да се използва чесънът и как се съхранява?
Използва се в кухнята главно под формата на скилидки. Надземните части на растението, т.е. зеленият чесън, също са подходящи за консумация. Чесънът се използва пресен, сушен или маринован. Предлага се и на прах или под формата на гранули. Чесънът е с пикантно-остър вкус и се съчетава добре с почти всички ястия от месо, риба и пилешко месо, салати и сосове. Може да се използва и за подправяне на супи.
Чесънът се съчетава много добре с животински продукти като масло, извара или яйца. Ароматът на чесъна също така придава интензивен пикантен вкус на зеленчуковите ястия и запеканките. Не съществуват почти никакви ограничения за творческото му използване. За съхранение на чесън се препоръчва хладно, тъмно и проветриво място.
Какво съдържа чесънът
Чесънът съдържа калий, калций, витамин С и други минерали и хранителни вещества.
ккал: 145 ккал
Въглехидрати: 28,41 г
Протеини: 6,05 г
Мазнини: 0,12 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,2 мг
Витамин B2: 0,08 мг
Витамин B6: 0,38 мг
Витамин C: 14 мг
Витамин E: 0 мг
Калций: 38 мг
Желязо: 1,4 мг
Калий: 530 мг
Магнезий: 35 мг
Натрий: 19 мг